Eerste video Dassen van de Heuvelrug gepubliceerd!

Vier gepassioneerde leden van de Dassenwerkgroep van de 'Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen - Leersum' zijn een uniek videoproject gestart. Met een aantal wildcamera's worden twee dassenburchten op de Utrechtse Heuvelrug non-stop gevolgd gedurende meer dan een jaar. Iedere maand wordt een korte montage getoond op een openbaar YouTube kanaal. Op deze wijze kan iedereen het wel en wee van de twee dassenfamilies volgen. En de eerste video is nu al te zien: https://www.youtube.com/watch?v=bPEosEThc6k (op YouTube instellen op 1080p HD!).

De twee dassenburchten hebben de naam "De Spar" en "De Eik" gekregen. Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap zijn partners van dit bijzondere project. De eerste video die enkele dagen geleden online is gekomen is van "De Spar", en toont ons onder meer twee jongen die samen met moeder das de eerste stapjes buiten zetten. Maar ook andere dieren die op de burcht voorbij komen zijn in beeld. Over twee weken komt de eerste video van "De Eik" online.

Toon van de Sande: "Met dank aan de KIEM subsidieregeling hebben wij een aantal goede nieuwe camera´s kunnen aanschaffen. Deze kunnen ook in het pikkedonker filmen. Met onze eigen camera´s was dit niet in deze hoge kwaliteit gelukt." Ronald Stiefelhagen: " Maar weinig mensen hebben een das ooit gezien. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen in de provincie Utrecht kennis kunnen maken met dit mooie en mysterieuze dier. Elke maand tonen we het publiek de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen weken. Het is net een real-life soap!"

Chris Achterberg benadrukt dat dit videoproject een belangrijk doel heeft. "Met deze video´s willen we de bescherming en acceptatie van de dassen vergroten. Veel mensen weten weinig van dit prachtige dier in onze eigen Utrechtse bossen. Net zoals mensen niet weten hoe veel van deze dieren jaarlijks worden aangereden." Roald van Stijn laat weten dat er nog meer materiaal zal verschijnen buiten de maandelijkse video. "Uiteindelijk maken we ook een langere eindfilm, waarin we de vier seizoenen van het dassenleven samenvatten. Ook zullen we een boekje over de das gaan uitbrengen in een beperkte oplage."

Dassen van de Heuvelrug is te volgen op:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_TQ0NsgiBwhsT_GUZrBabA

Facebook: https://www.facebook.com/Dassenvdh

Twitter en Instagram: @dassenvdh

Meer berichten