Foto: HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE

Betrokkenheid

Column Gemeente; Gerrit Boonzaaijer

Vijf jaar ben ik wethouder in gemeente Utrechtse Heuvelrug en één jaar dorpswethouder van Amerongen en Overberg. Elke week is daar wel weer een mooie activiteit, een jubileum, een opening of evenement. Ik ben er regelmatig te vinden en het valt me steeds weer op wat een hechte gemeenschap het is. In het algemeen in de hele gemeente, maar zeker ook in Amerongen en Overberg. Vanuit bewoners en ondernemers is er een grote betrokkenheid om veel met elkaar en voor elkaar te doen. Om het dorp mooi te houden en om zich in te zetten voor goede doelen.

De afgelopen weken ben ik als dorpswethouder steeds op zaterdag bij activiteiten in Amerongen geweest. De Grietmarkt op zaterdag 11 mei was als vanouds gezellig druk en gelukkig met mooi weer. Het thema was 'Vol Energie', met informatie over duurzame energie. Ik vond het leuk om te zien hoe er aan de kinderen is gedacht en eigen windmolentjes konden maken. De vrijwilligers geven veel energie en zijn zeer betrokken bij de voorbereidingen van de succesvolle dag. Mocht je het hebben gemist, niet gevreesd, in september is een nieuwe editie.

Zaterdag 18 mei heb ik het startschot gegeven voor de Koploop 2.0 bij de Workout in Amerongen. De Koploop is een hardloopwedstrijd door de bossen van ons mooie Utrechtse Heuvelrug. Maar belangrijker is dat het een sponsorloop is, de opbrengst gaat voor 100% naar de Stichting Roparun die zich inzet voor palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Bij de start hebben we met zijn allen stilgestaan bij het overlijden van Hans Nijhof. Onze oud-wethouder die 's nachts was overleden. Hij was zelf ook een actieve hardloper en woonde in Amerongen. Hij wilde graag dat alle activiteiten van en in de gemeente door bleven gaan. En zo was er ruimte om te gedenken aan wie hij was en wat hij allemaal heeft betekend voor onze gemeente.

Op 28 mei is een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Hans. Vele inwoners waren persoonlijk aanwezig of hebben online de bijeenkomst gevolgd. De warmte en betrokkenheid, echt een bijzondere eigenschap van onze hechte gemeente.

Op zaterdag 25 mei was ik bij het 100-jarige jubileumconcert van 'Ons Genoegen'.
Zeven muzikanten kregen een onderscheiding voor hun jarenlange inzet. Van 12,5 tot wel 60 jaar zijn ze als muzikant lid van de vereniging. Wat een prachtig koninklijk programma hadden ze opgesteld ter gelegenheid van de Koninklijke erepenning, gefeliciteerd allemaal!

Nu lijkt het alsof ik alleen zaterdags in Amerongen kom, dat is natuurlijk niet zo. Vorige week heb ik samen met Kees van Zutphen bij de vorderingen van de Koenestraat gekeken. Hier zag ik een goede samenwerking tussen winkeliers en de aannemer voor de realisatie van een steeds mooiere, veiliger en ook duurzame straat.

En nog iets heel anders, in Overberg heb ik samen met de dorpscoördinator Harry van Dijk, kennis gemaakt met de mensen van de zorgboerderij "De Beleving". Wat een mooie plek om te wonen te werken en te lunchen.

Meer berichten