Wethouder Rob Jorg: "Toerisme levert de gemeente veel op, ook financieel." Foto: Ellis Plokker
Wethouder Rob Jorg: "Toerisme levert de gemeente veel op, ook financieel." Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Toerisme levert de Utrechtse Heuvelrug werkgelegenheid op

Door Ellis Plokker

Volgens wethouder Rob Jorg levert het toerisme op de Utrechtse Heuvelrug de inwoners van de gemeente veel op. Toeristen en bezoekers uit de stad komen hier wandelen, fietsen of een museum als kasteel Amerongen bezoeken. Dan drinken en eten ze in de horeca en geven ze geld uit in de winkels in de dorpen. Die kunnen mede daardoor blijven bestaan.

Doorn – Rob Jorg is wethouder Ruimtelijke Ordening en heeft onder andere Economische Zaken en Recreatie en Toerisme in zijn portefeuille. Volgens hem zorgt toerisme niet alleen in onze gemeente, maar op de hele Utrechtse Heuvelrug (dus het grotere gebied waar bijvoorbeeld ook Zeist en Soest bij horen), voor veel werkgelegenheid: in dit grotere gebied levert het zo'n 20.000 banen op. Jorg: "Dat is echt heel veel. Dan hebben we het niet alleen over banen in hotels en recreatieparken, maar ook over werk in de winkels in onze dorpen waar toeristen hun boodschappen doen, zoals bijvoorbeeld supermarkten en restaurants."

Jorg hoort van sommige winkeliers, dat ze hier niet zouden kunnen bestaan als de recreatieparken hier niet in de buurt zouden zitten. Voor ondernemers is het daarom belangrijk dat toeristen de winkelcentra in de dorpen weten te vinden. De borden op de Heuvelrug zijn onlangs aangepast, zodat toeristen gemakkelijker de weg vinden naar de dorpen. Jorg vertelt dat toerisme de gemeente Utrechtse Heuvelrug veel geld oplevert: alleen al aan belastingen bijna een miljoen euro per jaar. Jorg: "Dat betekent ook dat er geld binnenkomt, waarmee we de dorpen en het buitengebied zo mooi kunnen houden: we kunnen voorzieningen zoals recreatieve fiets- en wandelpaden onderhouden."

Tijdens de online inspraakronde over bezuinigingen, gingen er stemmen op om de toeristenbelasting te verhogen. Jorg: "De afgelopen jaren hebben we de toeristenbelasting al verhoogd voor hotels en huisjes naar 1,60 per nacht per persoon. Als we dat bedrag nog verder gaan verhogen, komen we in een nadelige positie ten opzichte van de concurrentie." Volgens Jorg wil de gemeente inzetten op een bepaald soort toerisme: gezinnen met jonge kinderen en op mensen die voor de kwaliteit van de natuur komen, of het leuk vinden om een museum als Huis Doorn te bezoeken.

Dagje uit op de Heuvelrug

Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een nieuwe website, die in 2018 bijna 400.000 keer werd bekeken. Daarnaast geeft het bureau bladen en folders uit. Voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten: https://www.opdeheuvelrug.nl

Meer berichten