Theo Engberts vertrekt als oppertuinman bij Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Foto: Marcel Bos
Theo Engberts vertrekt als oppertuinman bij Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Foto: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Oppertuinman Kraaybeekerhof stopt

Door Marcel Bos

Theo Engbers heeft 17 jaar in de tuinen van Landgoed Kraaybeekerhof dagelijks gewerkt als een soort 'constant gardener.' In deze periode heeft de natuurmens en aanhanger van het gedachtengoed van antroposoof Rudolf Steiner de tuinen veranderd van wat eerst een braakliggend landje was, tot de bloeiende oase zoals het nu is.

Driebergen-Rijsenburg - Inmiddels groeien er vele gewassen en de vruchtbare tuin levert vele soorten bloemen, planten en groenten op die nu elke vrijdag en zaterdagmiddag verkrijgbaar zijn bij de Landgoedwinkel. "Ik werkte hier met ontzettend veel plezier," zegt Theo. "17 Jaar geleden begon ik als stagiare omdat ik een cursus biologisch/dynamische landbouw volgde. Met de jaren heb ik samen met de vrijwilligers de tuinen gevormd tot zoals die nu zijn. Het is hier een plek waar een soort magische rust heerst. De vrijwilligers waarvan sommigen een 'rugzakje' hebben kwamen op het land tot zichzelf." Het was een leerzame tijd zegt de oppertuinman en zowel voor hemzelf als voor de tuinen was het volgens hem symbolisch gezien een groeiproces. Theo: "De tuin had tijd nodig om zo te worden als het nu is en ik had ook tijd nodig om te vergroeien met de natuur alhier en om te bedenken hoe het allemaal moest worden.

Tegen de vrijwilligers zeg ik altijd: 'laat de zorgen aan mij over, want jullie zijn hier om te ontspannen.' Ik bied de medewerkers hier rust en regelmaat." De tuinen van Kraaybeekerhof kwamen onder Theo Engbers handen tot volle wasdom, mede dankzij Rudolf Steiner. "Ja zeker," zegt Theo. "Volgens deze antroposoof heeft de stand van de sterren bewezen invloed op de natuur. Ik ben blij met de opvolgers Jasper en Dave. Leuk dat zij bijvoorbeeld de zelfoogsttuin hebben ontwikkeld." Op 6 juli neemt de oppertuinman afscheid en richt hij zich op nieuwe activiteiten. "Ik ga beeldhouwen en wandelen," zegt de oppertuinman, "maar ook ga ik gedichten schrijven. Ik merk dat het fijn is bepaalde gedachtes of gevoelens in woorden te vatten. Verder zal ik biologsich/dynamische boerderijen in het buitenland bezoeken, puur uit interesse." Naaste medewerker van het 1e uur Hetty zegt: "Ja, het zijn niet alleen de tuinen die rust uitstralen, maar die kalmte straalt Theo ook uit. Hij was een echte kameraad waar ik fijn mee kon samenwerken, altijd vriendelijk. Ik zal hem missen." Een vrijwilligster beaamt dat: "Hij zorgde zo goed voor ons, Theo was gewoon de rust zelve."

Meer berichten