Boswachter Corien Koreman opent de toegang tot het nieuwe mindervalidepad. FOTO: Ellis Plokker
Boswachter Corien Koreman opent de toegang tot het nieuwe mindervalidepad. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Mindervalidepad Leersumse Veld

Door Ellis Plokker

Sponsoren dragen een steentje bij

Boswachter Corien Koreman van Staatsbosbeheer wil de natuur op de Utrechtse Heuvelrug voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Afgelopen vrijdag werd op het Leersumse Veld een nieuw mindervalidepad geopend, dat op haar initiatief is ontstaan.

Leersum – Ruim anderhalf jaar geleden, in augustus 2017, ontving boswachter Corien Koreman een mail van iemand wiens vrouw in een rolstoel zit. Het echtpaar kon bijna nergens op de Utrechtse Heuvelrug de natuur in. Er waren wel speciale paden voor fietsers en mountainbikers, maar niet voor mensen in een rolstoel. Koreman vond dat het echtpaar een punt had en ging aan de slag. Ze onderzocht de mogelijkheden voor de aanleg van een pad, maar dat bleek behoorlijk wat geld te kosten. Bovendien moest er ook een geschikte parkeerplaats komen en wilde ze de bezoekersruimte toegankelijk maken voor mindervaliden.

Staatsbosbeheer had daar geen geld voor, maar heeft gelukkig wel sinds een aantal jaar het Buitenfonds. Een deel van het geld kwam er via Crowdfunding, een ander deel van sponsors: bedrijven die bij een donatie van een bepaald bedrag een leuke excursie met de boswachter kregen. Ze kreeg ook een groot bedrag van de Lions Club en de Stichting Mountainbikers, beide uit de Utrechtse Heuvelrug. Koreman: 'Dat deden ze onder het motto: "Wheels for Wheels", dat vond ik wel een leuke. Ik ben alle sponsoren heel dankbaar. Het is hartverwarmend hoeveel steun we hebben gekregen.'

Koreman vertelt dat Staatsbosbeheer niet alleen bezig is met natuurbeheer, maar ook een maatschappelijke rol wil vervullen: 'Ik vind het mooi dat we dat hiermee kunnen laten zien. Een leuk detail is dat het pad ook geschikt is voor blinden en slechtzienden.' Op het nieuwe informatiepaneel bij de parkeerplaats is de informatie ook in braille te lezen. Koreman wil in de toekomst nog graag een picknicktafel langs de route met een plek voor een rolstoel realiseren.

Natuur op het Leersumse Veld 

Het halfverharde mindervalidepad op het Leersumse Veld is 3 kilometer lang en voert door de bossen, langs de plassen en over de hei. Onderweg zijn bijzondere planten te zien, zoals klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw. Op het veld lopen Piëmontese koeien en er zijn water- en roofvogels. Met een beetje geluk spot u een ree, een hazelworm of een amfibie als de heikikker, waarvan het mannetje in de paartijd knalblauw wordt. www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/utrechtse-heuvelrug

Meer berichten