Herman Postema introduceert zijn boek 'De erfenis van ridder Fulco - het ontstaan van het dorp Maarsbergen' bij het publiek.
Herman Postema introduceert zijn boek 'De erfenis van ridder Fulco - het ontstaan van het dorp Maarsbergen' bij het publiek. (Foto: )

Veel historie, maar geen 'mega-pil'

Door Hanny van Eerden

Laatste woord nog niet gezegd …

Burgemeester Frits Naafs ontving 12 juni het 1e exemplaar van het boek 'De erfenis van ridder Fulco' uit handen van auteur Herman Postema. Voorafgaand aan de overhandiging op de Hooizolder van De Weistaar besprak de schrijver een deel van de inhoud van de paperback.

Maarsbergen De naam van het dorp Maarsbergen dateert uit 1134. Postema vertelt in zijn boek aan de hand van unieke bronnen een verhaal van 8 eeuwen. Als projectleider Archieven bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost-Utrecht (RHC) zat hij dicht bij het vuur. Hij putte voor zijn reconstructie echter ook uit het archief van de abdij van Berne, het Utrechts Archief en het Archief Eemland. Postema: "Ik koos met opzet niet voor een 'mega-pil'. De site bevat vele A-viertjes meer. Daarover is het laatste woord ook nog niet gezegd. Ik hoop dat velen online reageren na deze nulmeting." Hij boeide zijn bezoekers verder met feiten en enkele anekdotes. Zo hoorden zij dat het grondgebied van Maarsbergen vóór de bouw van de 1e boerderijen grotendeels bestond uit bomen en moeras. Ook vernamen zij dat niet heel het dorp ooit in eigendom was van ridder Fulco. Postema lichtte zijn zienswijze toe en wees op de heren van Amerongen. "Het dorp is ook meermalen verwoest door Spanjaarden en Geuzen," vertelde hij. Het rampjaar 1672, de gevolgen van de uitbraak van dysenterie, de uit de band springende proost en de wurgende pachtcontracten met de vrije boeren passeerden eveneens de revu, evenals de redenen voor het ontbreken van een echt dorpscentrum. Doorn bleek lang de aangewezen plek voor kerkgang, huwelijken en begrafenissen. "Historische feiten zijn van belang," benadrukte Naafs na afloop. "Onze toekomst ligt in het verleden." Hij moedigde Postema aan om snel meer over de dorpen van de Utrechtse Heuvelrug te schrijven. Momenteel voegt de auteur stapsgewijs Doorn en Leusden toe aan historischehuizen.nl. Zijn boek 'De erfenis van ridder Fulco' is - mede dankzij steun van de Lionsclub Maarn-Maarsbergen - nu verkrijgbaar bij de boekhandel en via verkoop@nabijproducties.nl.

Meer berichten