Chris van Tongeren (midden) met vrijwilligers in de prachtige moestuin van Kasteel Sterkenburg. FOTO: Ellis Plokker
Chris van Tongeren (midden) met vrijwilligers in de prachtige moestuin van Kasteel Sterkenburg. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Bloemenweide bij kasteel Sterkenburg

Door Ellis Plokker

Chris van Tongeren van Stichting Natuurlijk Sterkenburg onderhoudt samen met vrijwilligers de oude moestuin van kasteel Sterkenburg. In de tuin staan groenten, bloemen en kruiden. Achter de groentetuin ligt een grote bloemenweide. Daarvoor en voor het opnieuw inrichten van de kruidentuin ontving hij onlangs een subsidie van Groen aan de Buurt.

Driebergen – De bloemenweide was eerst een braakliggend terrein. Met behulp van de subsidie van Groen aan de Buurt is het een veld met bloeiend koolzaad en boekweit geworden. Er staan ook zonnebloemen, die bloeien later in de zomer, ze draaien dan hun kopjes mee met de zon. In de kruidentuin heeft Van Tongeren houten bakken geplaatst om het werk makkelijker te maken: "Zo komt er minder onkruid tussen de kruiden en maken we het onszelf wat gemakkelijker."

Van Tongeren vertelt dat de moestuin eigenlijk ook een siertuin is: om de vakken met groenten staan bloeiende goudsbloemen en salie. In de vakken staan onder andere aardappels, bietjes, prei, bleekselderij, bosuitjes, slasoorten, paksoi, courgettes, pompoenen en zo'n vijftien verschillende bonenrassen. Zo'n acht vrijwilligers onderhouden de moestuin samen met Van Tongeren op woensdag- en vrijdagochtenden. Eén van de vrijwilligers weet veel van de verschillende soorten bonen, zoals paarse sperziebonen. Hij vindt het 'super' om in de tuin te werken. Ook vrijwilliger Jaap Voogt uit Driebergen vindt het fantastisch om hier te werken: "Ik kijk altijd uit naar de woensdagochtend. Soms werk ik ook op andere dagen. De omgeving is prachtig, het is een klein paradijsje."

De eeuwenoude moestuin bij Sterkenburg hoort officieel niet meer bij het kasteel. Het kasteel zelf doet dienst als trouw- en vergaderlocatie. De moestuin is te bezichtigen op afspraak en het is mogelijk om tegen betaling groenten te plukken. De groenten worden niet bespoten. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom, op vrijdag werken er ook vrouwen in de moestuin. www.natuurlijksterkenburg.nl

Groene buurten

Groen aan de Buurt is een initiatief van Natuur en Milieu Utrecht (NMU), IVN en Landschap Erfgoed Utrecht. Groepen bewoners met een idee om hun buurt te vergroenen kunnen bij dit platform subsidie aanvragen en ideeën opdoen voor de uitvoering. Het gaat niet alleen om groenstroken in buurten of parken, maar ook om bloemenweides. www.groenaandebuurt.nl

Meer berichten