Barbara Brouwer werkt bij jeugdtrainingen vooral aan balbehandeling. FOTO: Ellis Plokker
Barbara Brouwer werkt bij jeugdtrainingen vooral aan balbehandeling. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Training draait om het partijtje

Door Ellis Plokker

Korfbalster Barbara Brouwer uit Doorn traint een groep kinderen van het Regionaal Talenten Centrum. De kinderen komen uit de regio en zijn tussen de 10 en 13 jaar. Ze probeert de kinderen iedere training iets nieuws te leren en geniet van hun ontwikkeling.

Driebergen – Brouwer let tijdens de trainingen vooral op de balbehandeling: "Dat is alles wat je met de bal kan doen, zoals achter je rug langs gooien of op je vinger laten draaien. Op het moment dat je snel kunt gooien met beide handen of over kunt pakken, sta je eigenlijk al met 1-0 voor, zeker bij de jeugd." Daar begint Brouwer altijd mee, zodat de kinderen iets nieuws leren. Vervolgens traint ze de looplijnen, zoals ze die in het spel graag wil zien. Aan het eind spelen de kinderen een partijtje. Brouwer: "Daar draait het om in de training, dat is in elke sport zo."

Brouwer (26) begon zelf met korfbal bij Korfbal Club Doorn. Later ging ze naar Dalto in Driebergen, en inmiddels speelt ze bij een club in Sassenheim en zit ze bij het Nederlands korfbalteam. Daar traint ze voor de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika, die in augustus worden gehouden. Zelf heeft ze met veel verschillende trainers te maken gehad. De trainingen die ze geeft, maakt ze op basis van wat ze zelf heeft gehad. Ze leert nog steeds bij: "Als ik zelf train, doen we soms een nieuwe oefening. Die onthoud ik dan, en dan doe ik die later met de kids. Ik probeer altijd één stapje verder te gaan, zodat ze iets nieuws leren."

Brouwer heeft ook het 'Korfbal College' op zondagochtend opgezet, samen met mensen vanuit Dalto. Vanuit het hele land komen kinderen trainen. Ze probeert ook andere internationals naar Driebergen te halen om training te geven. De ontwikkeling bij de kinderen zien is wat Brouwer motiveert: "Je ziet al snel de verbetering, dat vind ik echt heel mooi."

Korfbal op de Heuvelrug

Het bijzondere van korfbal is dat het gemengd is: het is een van de weinige gemengde veldsporten. De sport is in Nederland ontstaan. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn drie korfbalverenigingen, Dalto in Driebergen, KCD in Doorn en Hemur Enge in Leersum/Amerongen. De verenigingen spelen in de lente en zomer op het veld en in de winter binnen in de zaal.

Meer berichten