De meiden van de selectiegroep turnen van Unitas in Doorn laten spontaan zien wat ze kunnen. Anne van Cooten staat vierde van links. Foto: Ellis Plokker
De meiden van de selectiegroep turnen van Unitas in Doorn laten spontaan zien wat ze kunnen. Anne van Cooten staat vierde van links. Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Bruggetjes oefenen op de balk

Door Ellis Plokker

Sportvereniging Unitas in Doorn groeit: steeds meer jonge kinderen beginnen met turnen in een recreatiegroep. Na een tijdje stromen ze door naar de selectie en gaan ze meedoen met wedstrijden. Trainster Anne van Cooten vertelt waar de meiden aan werken.

Doorn - Anne van Cooten (18) traint vandaag een selectiegroep met meisjes van 6 tot 13 jaar. Ze vertelt dat ieder kind doelen heeft om aan te werken: "Zodat ze volgend jaar op het hoogste niveau kunnen gaan turnen, in hun eigen leeftijdscategorie. Ik probeer ze klaar te stomen voor de wedstrijd." Vandaag hebben ze oefeningen op de balk, de brug en de vloer en sprongen gedaan. Op de balk oefenen ze bijvoorbeeld een bruggetje, een loopserie en een mooie afsprong.

De training begint met een presentierondje: wie heeft er iets leuks gedaan? Van Cooten: "Dan vertel ik wat we gaan doen en gaan we opwarmen: een rondje rennen en rekken en strekken. Vervolgens beginnen we met bruggetjes om de lenigheid in de rug te vergroten en spagaten oefenen." Gezamenlijk zetten ze alle toestellen klaar, daarna trainen ze in groepjes op een toestel. Na een kwartier wisselen ze, de training duurt anderhalf uur. Aan het eind doen ze een spelletje. Tijdens het opruimen dagen de meiden elkaar uit om een handstand te doen.

Anne van Cooten begon zelf al jong met turnen, eerst in Langbroek en later in Wijk bij Duurstede. Ze volgde een opleiding om trainster te kunnen worden, maar turnt zelf niet meer. Ze let bij de kinderen allereerst op de basis, of alles veilig is. Daarnaast kijkt ze naar de vorderingen van de kinderen en hoe snel die vorderingen gaan. En ze let op netheid, ze kijkt naar de houding en zelfs naar de tenen. Van Cooten: "Wat mij motiveert zijn de blije gezichtjes als een oefening gelukt is en het doel gehaald is."

Turn- en gymverenigingen

Unitas in Doorn organiseert voor de kleintjes peuter- en kleutergym, de vereniging is zelfs gecertificeerd voor het Nijntje Beweegdiploma. Kinderen (ook jongens) vanaf zes jaar beginnen bij de recreatielessen. Voor volwassenen is er Total Body Work Out. In Driebergen en Leersum verzorgen verenigingen Dalto en Larsheim lessen in turnen en Bodyfit.

Meer berichten