Fietsen in gemeente is een feest

Foto: Foto:

Column Burgemeester Frits Naafs

Sinds een paar maanden fietsen mijn vrouw en ik rond op een elektrische fiets.

Daaraan voorafgaand zijn we bij twee heuse 'experience centers' geweest om allerlei merken uit te proberen. Ik wist niet dat het uitzoeken en uitproberen van een elektrische fiets zo'n tijdrovend klusje zou zijn. Met behulp van goede adviezen van een tweewielerzaak in Doorn is de keuze uiteindelijk gemaakt. Wat je al niet moet weten van zo'n fiets: middenmoter, accu in frame, gewicht, aantal versnellingen. Mijn vrouw is veel technischer en ook de kleurkeuze werd door haar bepaald. U herkent dat vast wel, het moet er ook nog leuk uit zien!

Inmiddels fietsen we wat af in en buiten de gemeente. Uw burgemeester moet op termijn twee nieuwe heupen, dus het fietsen helpt om dat nog even uit te stellen. Als het niet te erg regent probeer ik alles binnen de gemeente ook op de elektrische fiets te doen.

Inmiddels ben ik er ook achter dat de fietspaden hier en daar wel wat verbetering behoeven. Maar ja, de gemeente beschikt over minder geld, dus dat nemen we nog even voor lief.

Utrechtse Heuvelrug beschikt over vele mooie en interessante fietsroutes. Onderweg is er, behalve de mooie natuur, veel moois te zien. Het leukste is om zelf routes en paadjes te ontdekken. Een greep uit onze belevenissen van de afgelopen weken. Het Let de Stigterpad geeft een afwisselend beeld van de diversiteit in onze bossen. Vanaf Maarn omhoogklimmen langs het zwerfsteneneiland en dan lekker weer naar beneden suizen richting Driebergen-Rijsenburg. Ook een rondje over de camping van het Grote Bos is leuk om te doen. Dan in Driebergen langs de prachtige bijentuin van Landgoed Kraaybeekerhof. Zo jammer dat je er nu geen terrasje kan pakken.

De Heidetuin en de Lourdesgrot is ook altijd leuk. Als we 's avonds gaan fietsen kun je op diverse vaste plekken reeën spotten. We verklappen onze hotspots niet allemaal, maar in het weiland links van de Sterkenburgerlaan richting Ridderhofstad Sterkenburg kun je rond 21.30 reeën spotten.

Vanuit Doorn richting Leersum valt er in het buitengebied ook genoeg te beleven.

De fraaie burgerwoningen met dito tuinen zijn een lust voor het oog. Parc Broekhuizen zit dan ook standaard in ons fietspakket.

Richting Maarsbergen kom je zo weer bij de veldschuur van Staatsbosbeheer waar je lopend een rondje Leersumse Veld kan doen met het vernieuwde pad zonder drempels. In de winter kan je hier ook fantastisch schaatsen.

Wij fietsen ook graag door het gebied van de Langbroekerwetering. En dan bij de suikertaart Kasteel Sandenburg weer richting Doorn. Ja in Doorn is het ook leuk om te fietsen over de terreinen van de PKN Hydepark, woh wat een mooie aangelegde tuin bij de Oranjerie en de Historische Theetuin op het terrein van Bartiméus.

De vele paden en paadjes zijn een feest om te fietsen en wat wonen wij toch in een mooie gemeente. Een echte aanrader met de zomervakantie voor de deur. Wij blijven nieuwe paadjes ontdekken. Wordt vervolgd.

Frits Naafs

burgemeester

Meer berichten