De meiden van Meisjes B1 van Volleer met hun trainers. Tom de Leeuw zit helemaal rechts.
De meiden van Meisjes B1 van Volleer met hun trainers. Tom de Leeuw zit helemaal rechts. (Foto: Ellis Plokker)

Teamspirit bij volleybaltraining

door Ellis Plokker

Tom de Leeuw (19) traint het meisjes-B team van Volleybalvereniging Volleer in Leersum. Hij geeft de trainingen sinds dit jaar, samen met twee anderen. In het team zitten acht meiden van 12 tot 15 jaar. Ze komen bijna altijd allemaal naar de training.

Leersum – De Leeuw: "Acht is een goed aantal voor een volleybalteam, omdat je dan kunt wisselen als er iemand geblesseerd is. Gelukkig waren er dit seizoen nooit twee mensen tegelijk ziek." De training start met de warming-up: de ene keer een spelletje, de andere keer rondjes rennen. "Daarna gaan we verder met opwarmen, bijvoorbeeld ballen gooien of rustig overspelen in twee- of drietallen. Vervolgens doen we specifieke oefeningen op de aanval en de service. Aan het einde doen we eigenlijk altijd een partijtje," vertelt De Leeuw.

Het damesteam speelde dit seizoen bij de C-jeugd en gaat volgend seizoen naar de B-jeugd. Bij de C-jeugd draait het team door: iedere speler rouleert en komt op iedere positie. Bij de B-jeugd gaan de meiden positiespel spelen, daarbij krijgt iedereen minimaal één en soms twee vaste posities: midden, buiten of spelverdeler. De Leeuw: "Dan ga je echt trainen op die positie: aanvallen op de buitenkant of in het midden, of spelverdeler. De spelverdeler krijgt als tweede de bal en speelt hem door naar een aanvaller. Volleybal vind ik zo leuk omdat je samen met je team in een veld staat en punten probeert te scoren."

De Leeuw woont in Leersum, studeert in Nijmegen en speelt zelf in het eerste herenteam van de vereniging. Hij zit al sinds zijn negende op volleybal. In het weekend speelt hij zelf een wedstrijd, maar probeert hij ook bij de wedstrijden van zijn damesteam te zijn. "Coachen vind ik heel leuk, want je hebt best veel invloed op zo'n relatief jonge groep."

Meer berichten