Monique de Tombe opent de gerestaureerde bijna 150 jaar oude Historische Kas. “Er is met veel energie gewerkt aan de restauratie van deze kas." FOTO: Marcel Bos
Monique de Tombe opent de gerestaureerde bijna 150 jaar oude Historische Kas. “Er is met veel energie gewerkt aan de restauratie van deze kas." FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Historische kas Kraaybeekerhof in volle glorie herrezen

Door Marcel Bos

Landgoed Kraaybeekerhof is weer een pareltje rijker, want de restauratie van de historische kas is voltooid. De tuinmannen Jasper en Dave zijn blij want vanaf nu kunnen ze weer allerlei leuke gewassen opkweken in koudere tijden.

Driebergen-Rijsenburg - De kas is gebouwd rond het jaar 1875. Het bijna anderhalve eeuw oude bouwwerk stond op instorten. Met zijn specifieke vorm is de kas een opvallende verschijning in de tuin van het landgoed. Glaswerk en sponningen zijn weer in harmonie met elkaar en het historische bouwwerk heeft ook een nieuw fundament gekregen.

De lage muur die rondom het historische gebouwtje loopt heeft nog de authentieke ventilatieroosters zodat de lucht in de kas altijd fris is en nooit bedompt. Vooral in de zomermaanden stijgen de temperaturen naar mediterrane hoogtes. Bij de opening op vrijdag 5 juli was het binnen in de kas ongeveer 40 graden en langer dan drie minuten binnen was het niet vol te houden.

Onder het genot van een hapje en een drankje waren vele genodigden waaronder buurtbewoners getuige van de officiële opening van de gerestaureerde kas door Monique de Tombe, die verantwoordelijk is voor de opstallen op Landgoed Kraaybeekerhof. In haar toespraak vertelt zij dat, voordat het bouwwerk werd gerestaureerd (en zij zegt met nadruk geréstaureerd en niet gerenoveerd), er jaren is vergaderd, maar dat toen de kogel eenmaal door de kerk was er met veel energie is gewerkt aan de restauratie van het bijna 150 jaar oude gebouw. De Tombe: "Het was niet eenvoudig middelen bijeen te brengen voor restauratie van dit gemeentelijk monument. Zonder de grote bijdragen van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, het Prins Bernard Cultuurfonds en het KF Heinfonds hadden we deze restauratie niet in gang kunnen zetten. Bijzonder is ook dat de helft van de middelen door particulieren bijeen is gebracht. Daar spreekt een enorme betrokkenheid uit." Tuinmannen Jasper en Dave zijn ook te spreken over het vernieuwde bouwwerk. Dave: "Geweldig dat we de kas nu kunnen gaan gebruiken. De historische kas is nog niet helemaal klaar, maar de basis staat er. In de lente kunnen we nu allerlei leuke bloemen opkweken, geweldig!"

Landgoed Kraaybeekerhof

Landgoed Kraaybeekerhof maakt onderdeel uit van de Stichtse Lustwarande, een aaneengeregen ketting van unieke landschapsparels en landgoederen. Het landgoed kent een studiecentrum en antroposofische leerplaats in de biodynamische landbouw en voeding.

Meer berichten