Foto:

Het Lourdes mysterie

Column Jaap Holwerda

Een blijvend misverstand is dat men denkt alleen op grote afstand cultuur en avontuur te kunnen beleven. Ook dat op zuidelijke breedtes de zon meer zou schijnen is niet waar. In de zomer, zijn de nachten hier korter en de dagen langer. Wel heeft men na een lange, vervuilende, vlucht meer kans op kommer en kwel.

Vanuit het Seminarie gebouw hebben we, in de zomer, altijd goed zicht op het Schaepman monument en wat zich rondom deze historische plek beweegt. Zo troffen we daar ooit een tas met inbrekersgereedschap aan. Klaargezet om elders in de gemeente ingezet te worden. Wouter en ondergetekende bedachten plannen hoe deze A12-inbrekers te verschalken. De agentes der politie, die wij verwittigd hadden, hadden echter een voorkomen die ons de adem ontnam om nog iets zinnigs uit te brengen. Met medeneming van de gereedschappen lieten zij een leegte achter.

De laatste tijd verblijven er veel jongeren, in de kleine uurtjes, bij 'ons' monument. Veel verpakkingsmateriaal van de meegenomen 'bruine boterhammen' belanden op het wegdek. Het is op bepaalde leeftijden ook niet stoer om de vuilnisbak, die wel 10 m verderop staat, hiervoor te gebruiken. De laatste tijd treffen we ook ampullen aan waarop staat dat ze voor slagroomspuiten gebruikt moeten worden. Samen met een aantal ballonnen die we zien liggen, denken we dat de moeders bij de ochtendthee een verrassing tegemoet kunnen zien. Ook treffen we plastic zakjes aan waarop een groen plantje te zien is. Wij denken dat hier zaad in heeft gezeten om veldbloemen in het aanpalende grasperkje in te zaaien. Beste vaders en moeders, maakt u zich derhalve geen zorgen over uw kinderen, ook al omdat onze wijkagent Guido er met een doos sigaren rond zal gaan.
Nu we het toch over de politie hebben. De kortste weg van Schaepman naar de Lourdesgrot gaat over de Diederichslaan. Op nummer 8 was het voormalig bureau van de politie gevestigd; een inpandige garage voor het dienstvoertuig en links een een cel, met tralieraam, nog zichtbaar. Aan het einde van de Diederichslaan naar rechts, de nieuwe bordjes (met dank aan Willem, Hans en de Gemeente) die u de weg wijzen naar de Lourdesgrot.

Over de buitengewone geschiedenis die zich in Driebergen heeft afgespeeld raken we niet uitgepraat. Vandaar onze website www.credopugno.nl die zo mooi door Henk Jan Derksen onderhouden wordt. Onze Lourdesgrot heeft hier ook een prominente plaats op gekregen. Midden in het dorp, maar toch zover van het rumoer, spelen er zich wel hele merkwaardige zaken af. Telkens weer als ik daar kom is het altijd weer de vraag wie of wat daar aan te treffen.

Nu heb ik een aantal maanden geleden, verstopt in de muur, een usb-stick aangetroffen. Wie, wat, waarom? Welke boodschap? Wat gebeurt er indien ik de stick aansluit. Word ik de bron van het meest kwaadaardige virus wat de wereld ooit heeft aanschouwd? Einde der tijden? Of gewoon wat vakantiekiekjes? Het Lourdes Mysterie blijft. Ik durf het niet aan!

Meer berichten