Magda Strijbosch met de bloempotten die ze verkoopt ten bate van Stichting De Zonnebloem. FOTO: Ellis Plokker
Magda Strijbosch met de bloempotten die ze verkoopt ten bate van Stichting De Zonnebloem. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Klaprozen voor De Zonnebloem

Door Ellis Plokker

Schilderen voor eenzame ouderen

Magda Strijbosch uit Leersum was 21 jaar toen ze ernstig gewond raakte bij een auto-ongeluk. De artsen zeiden dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Ondanks pijn en een halfzijdige verlamming maakt ze nu kunst én ze probeert de eenzaamheid van anderen te verlichten. En ze loopt weer, kleine stukjes.

Leersum – Na het ongeluk lag Strijbosch bijna een jaar in het ziekenhuis. Voor die tijd schilderde Strijbosch al veel, ze zat op een creatieve opleiding en wilde etaleur worden. Dat zat er niet meer in, maar in het ziekenhuis begon ze met het beschilderen van zijde. Strijbosch: "Zo ben ik begonnen, want zijde beschilderen kost weinig kracht." Na de tijd in het ziekenhuis moest ze nog een jaar revalideren in Utrecht, ook daar schilderde ze veel. Toen ze weer thuis in Leersum woonde, volgde ze lessen aquarel. Tegenwoordig schildert ze het liefst met acrylverf.

Ze heeft nog steeds een aantal keer per week fysiotherapie en schildert als haar lichaam het toelaat. Dat wil zeggen: op de momenten dat ze niet teveel pijn heeft. Momenteel is ze bezig met het beschilderen van bloempotten, die tijdens het bloemencorso worden verkocht. De opbrengst gaat helemaal naar De Zonnebloem. Strijbosch schildert vooral bloemen zoals klaprozen, papavers en tulpen. Daarnaast maakt ze ook abstracte schilderijen. Schilderen zit in de familie, haar oom Wim Strijbosch was lid van de Cobra-groep en maakte naast schilderijen ook grafisch werk.

Strijbosch heeft inmiddels een aangepaste auto en een scootmobiel, zo kan ze zich in het dorp en daarbuiten zo vrij mogelijk bewegen. De acceptatie van wat haar overkomen is, was moeilijk voor Strijbosch. Vooral de maanden voorafgaand aan de datum van het ongeluk had ze het ieder jaar weer zwaar. Op een gegeven moment opperde iemand dat ze iets nieuws zou kunnen beginnen op die datum, zodat ze ook een positieve associatie met die datum zou krijgen. Strijbosch: "Zo is Magda's Kunst ontstaan. Ik moet iedere dag de strijd met mijn lichaam aangaan. Met mijn kunst kan ik toch meedoen en iets bijdragen aan de maatschappij."

Kunst voor een goed doel

De bloempotten van Strijbosch zijn te koop tijdens -of voor- het Bloemencorso, dat dit jaar op 17 en 18 augustus plaatsvindt. De opbrengst komt geheel ten goede aan de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem, die activiteiten organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking. Strijbosch wil daarmee aandacht vragen voor eenzaamheid. Strijbosch' schilderijen zijn te zien bij de Kunst Atelier Route Leersum op 7 en 8 september en op de website magdaskunst.nl.

Meer berichten