Belangstellenden bezichtigen samen met de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug de aangeboden Maarnse woonplek. FOTO: Hanny van Eerden
Belangstellenden bezichtigen samen met de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug de aangeboden Maarnse woonplek. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: )

Mogelijke locatie Tiny Housing

door Hanny van Eerden

Grondeigenaren tonen zich bereid

Maarnaars Arjan en Caroline Beitler stellen grond aan de Schapendrift 2 beschikbaar voor vijf tiny houses met privé buitenruimte en gemeenschappelijk ruimte voor onder meer parkeren.

Maarn – De grondeigenaren verhuren het perceel voor een periode van 10 jaar. "Daarna staat de markt meer open voor tiny housing en brengen wij onze grond weer terug in de oorspronkelijke staat," zegt Beitler. "Voor het komende decennium bieden we graag hulp. Dat kan hier met aansluitingen op het drinkwater-, elektriciteit- en rioolnet én zonder bomenkap."

Annemiek Tubbing en Hildegonde Mostert van de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug tonen zich content met de locatie, evenals de bezoekers van hun presentatie.

Daaronder bevonden zich zowel jongeren als senioren, maar ook ouders van tieners die op termijn willen kiezen voor klein en toekomstbestendig wonen in de natuur. Ontspullen en delen spreekt hen aan. Bewondering uitte het publiek voor de vasthoudendheid van de initiatiefgroep. Ook de gemeenteraad toonde interesse.

"Het voorgestelde terrein ligt in het groen, aan een onverharde, maar goed berijdbare weg, vlakbij enkele woningen en diverse sportaccommodaties," benadrukt Tubbing. "Wij zijn verder niet zweverig. Het kiezen voor deze moderne woonvorm heeft wel een diepere betekenis.

We hopen dat er versnelling komt in het creëren van duurzame woonkansen voor startende jongeren, maar ook voor senioren die meer vrijheid van leven wensen en daartoe hun - vaak betaalbare - gezinswoning in de verkoop zetten. Zo kan de druk op de woningmarkt afnemen." De initiatiefgroep heeft een tijdelijke bestemmingsplanwijziging voor een voorlopige 'oase' voor ogen. "Dat lukt zonder veel investeringen," zegt Tubbing. "Daarnaast kunnen we met deze model-pilot ook bijdragen aan het oplossen van knelpunten, die anderen ervaren." Tiny houses zijn er van eenvoudige woninkjes tot mini-paleizen, volgens haar. "Ze moeten echter alle voldoen aan het Bouwbesluit," waarschuwt zij. "Ons principe-verzoek wordt binnenkort voorgelegd aan wethouder Rob Jorg. We hopen op een positieve reactie rond eind augustus."

Informatieavond

Zo'n 20-tal belangstellenden ontmoette 22 juli zowel de initiatiefgroep Tiny Housing Utrechtse Heuvelrug als elkaar. Dit tijdens een informatieavond over tiny houses in de sportaccommodatie van Mixed Hockey Club Maarn, op loopafstand van een mogelijke locatie voor deze duurzame woonvorm. (a.tubbing@planet.nl)

Meer berichten