Mariet Wolterbeek nodigt belangstellenden uit om het jaarverslag in te zien. FOTO en tekst: Hanny van Eerden
Mariet Wolterbeek nodigt belangstellenden uit om het jaarverslag in te zien. FOTO en tekst: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

'Vlag en wimpel' voor Z-O-U-T

De Bibliotheek Z-O-U-T behaalde recentelijk haar 4-jaarlijkse certificaat voor kwaliteit met 'vlag en wimpel'. Directeur Mariet Wolterbeek toont zich gelukkig met het resultaat. Zij is trots op haar team en de vrijwilligers, én hun denkkracht.

Utrechtse Heuvelrug – Ook weinig verloop en hechte samenwerking, zowel intern als extern, liggen hieraan ongetwijfeld ten grondslag. Wolterbeek trekt zelf al 13 jaar de bibliotheekkar. De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) verrichte, als onafhankelijke organisatie, de toetsing via een objectief systeem. Het voorheen toetsende SCOB is vorig jaar in deze organisatie opgegaan. De certificering geeft bijvoorbeeld de subsidiërende gemeente inzicht in hoeverre de bibliotheek voldoet aan de normen op het gebied van het niveau van de producten en diensten. Wolterbeek: "Het is leuk om alom tevredenheid te creëren, maar ook zeker om nu te weten dat de certificerende organisatie 'zwaar onder de indruk' is van onze prestaties, want wij doen ons werk ontzettend graag. Lof kregen we onder meer voor onze effectmetingen, ons productenboek en de manier waarop we zijn verweven met de vele lokale dorpsnetwerken."

Buiten het dorp

De bibliotheek heeft niet alleen de gemeente Utrechtse Heuvelrug als opdrachtgever. Wolterbeek: "De Bibliotheek Z-O-U-T is er ook in Wijk bij Duurstede en andere gemeenten binnen Zuidoost-Utrecht. De gemeenten betalen de huur van onze lokale vestigingen, onze personeelskosten en de collectie. De Provincie Utrecht draagt de kosten van de logistiek. Verder zitten we ook in het netwerk van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Bibliotheek Z-O-U-T krijgt, net zoals andere bibliotheekorganisaties, bijvoorbeeld het gebruik van databanken, e-books en uiteenlopende innovatieontwikkelingen. Zo is het de bedoeling dat alles wat vernieuwend is en goed kan worden geïmplementeerd, vervolgens landelijk wordt uitgerold." De verschillende bibliotheken onderhouden ook onderling contact. www.bibliotheekzout.nl

door Hanny van Eerden

Meer berichten