De Kastelentocht heeft haar thuisbasis op de grote middenweide van Huis Doorn. (Archieffoto: Hanny van Eerden)
De Kastelentocht heeft haar thuisbasis op de grote middenweide van Huis Doorn. (Archieffoto: Hanny van Eerden) (Foto: Hanny van Eerden)

Engels sfeerbeeld bij Kastelentocht

door Hanny van Eerden

Antieke rijtuigen én old-timers

De Kastelentocht biedt dit jaar opnieuw een extra bezienswaardigheid. De PK's presenteren zich niet alleen vóór het antieke gerei, maar ook onder de motorkappen van de op 18 augustus bij Huis Doorn gestationeerde old-timers van de Rover Owners' Club Holland.

Doorn – Het oer-Britse merk Rover behoort met enkele andere autofabrikanten tot de selecte, kleine groep die al 100 jaar of langer bestaat. Zo was Koningin Victoria al de eigenaar van een Rover. "De klassieke Britse voertuigen passen goed bij de authentieke aanspanningen en de Engelse landschapstijl van het park van Huis Doorn", zegt Petra van der Graaf-van Soest, secretaris van de Werkgroep Kastelentocht Doorn van de vereniging De Stichtse Aanspanning Doorn. "In deze, voor liefhebbers aantrekkelijke samenwerking van verenigingen, neemt de Rover Owners' Club Holland het stokje over van De Mascotte." De Kastelentocht is één van de grootste nationale evenementen van dit kaliber. De verenigingen verwachten die dag weer vele duizenden bezoekers in en rond Doorn.

Van der Graaf: "De Kastelentocht kent zeker weer bekende gezichten. Sommigen participeren al decennia lang. Zo rijdt Dorus van de Gun voor de 44e keer mee en biedt de kraam van Plooij Hats & Materials het evenement voor de 25e maal extra uitstraling. Prijzen reiken we verder uit in 3 categorieën: enkelspan, tweespan en langspan. De beoordeling is in handen van een 4-koppige gelegenheidsjury, die bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen die zich eerder via Facebook beschikbaar stelden. Zij letten op alle details, waaronder getoiletteerde paarden en bij de rijtuigen passende, historische kleding en accessoires van zowel koetsiers als inzittenden."

Tip van de sluier

Van der Graaf is bereid alvast een tip van de sluier op te lichten: "Tijdens de ochtendrit rijdt de stoet langs Landgoed Beverweerd. 's Middags loopt het tracé onder andere over het terrein van kasteel Sandenburg." Rond het middaguur is er bij Huis Doorn gelegenheid voor close-up fotografie en een gesprek met de deelnemers.

Meer berichten