Vrijwillig gelukkig

Foto: HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE

column gemeente - Hans Waalwijk

Het was zo'n klein berichtje via de media deze zomer. Utrechtse Heuvelrug is voor heel veel mensen een plek waar je gelukkig kan zijn. In het artikeltje ging het vooral over het vele natuurschoon dat onze gemeente rijk is. En ook over de blijkbaar gunstige effecten die dat heeft op je gemoedstoestand. Vindt u ook dat onze gemeente nog wel wat meer redenen heeft om gelukkig in te zijn? Ik word bijvoorbeeld heel blij en gelukkig van het vele vrijwilligerswerk dat onze inwoners doen. Ik vind het enorm belangrijk dat mensen zich verdienstelijk maken voor anderen. Zij dragen allen bij aan het kloppend hart van onze samenleving.

Veel vrijwilligerswerk is of blijft onzichtbaar. Je zou kunnen zeggen vrijwilligerswerk is heel gewoon of zelfs een goede gewoonte misschien. Maar wat is het nou eigenlijk. Meestal verstaan we eronder dat het werk is wat enigszins in georganiseerd verband onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. Dat is een lange zin, maar er zit ook heel veel in. U kent net als ik vast een aantal vrijwilligers. Bij u thuis of in de familie, de collectant aan de deur, in uw buurt, in kerken en moskeeën, op de vele scholen in onze gemeente, en wat dacht u van alle onze sport- en culturele verenigingen, het Rode Kruis, de Voedselbank, in onze verzorgingshuizen. Zo kan ik bijna eindeloos doorgaan. Hoeveel zouden het er zijn?

Zonder al die vrijwilligers zouden de prachtige evenementen die de komende tijd plaatsvinden, niet kunnen doorgaan. Wat dacht u van het Bloemencorso op 17 en 18 augustus in Leersum, de mensen van de organisatie die het hele jaar voorbereidingen treffen, de bouwers die de wagens bedenken, bouwen en de vele vrijwilligers die konten en plakken. De Kastelentocht op 18 augustus in Doorn. De vele vrijwilligers van de scouting die het verkeer regelen, de organisatie die ervoor zorgt dat de dag gezellig en veilig verloopt en de EHBO. De speelweek in Driebergen-Rijsenburg waar 1000 kinderen in de week van 26 augustus veel plezier aan beleven. Door de inzet van vele vrijwilligers hebben de kinderen een geweldige tijd. Vrijwilligers vormen zo niet alleen het kloppend hart van de samenleving maar ook onmisbare gouden schakels tussen mensen.

Nog geen vrijwilliger, maar wel zin om iets te doen voor anderen? U kunt ook eens meelopen om te kijken of bepaald vrijwilligerswerk iets voor u is. Op de website van de gemeente vindt u onder Vacaturebank een aantal werkzaamheden. Neem eens een kijkje. Wat past bij u en wat motiveert u. Ik weet zeker dat het u uiteindelijk gelukkiger maakt.

Wij kennen als gemeente ook de Vrijwilligersprijzen, individueel en voor een groep. Dit jaar vindt de uitreiking plaats in november. De datum maken we nog bekend. Heeft u al iemand die u wilt voordragen? Stuurt u dan een mailtje naar nana.bies@heuvelrug.nl. U bent trouwens van harte welkom bij deze uitreiking als supporter van de vrijwilliger(s) die u voordraagt.

Veel dank aan al die vrijwilligers die zich inzetten om onze dorpen levendig te houden.

Meer berichten