Veel plezier voor ouder en kind bij het peuterzwemmen. FOTO: Ellis Plokker
Veel plezier voor ouder en kind bij het peuterzwemmen. FOTO: Ellis Plokker (Foto: )

Van babyzwemmen tot C-diploma

door Ellis Plokker

Een groep vaders en moeders zwemmen met hun baby of peuter in het ondiepe bad bij Laco in Doorn. Ze houden hun kind vast, terwijl het met de voetjes een speeltje in het water duwt. Daarna wordt er gezongen en gespetterd.

Doorn – Jennifer Jansen begeleidt de groep en vraagt de ouders hun kind op een lange mat te leggen, waar ze een glijbaan van maken. De kinderen, in de leeftijd van drie maanden tot drie jaar, glijden naar hun ouders toe, die hen weer opvangen. Jansen werkt al 22 jaar bij het binnenzwembad in Doorn, maar is nog steeds enthousiast. Haar hoofddoel is het plezier voor ouder én kind, maar daarnaast wil ze de kinderen watervrij maken. Jansen: "Met watervrij bedoelen we dat de kinderen niet bang meer zijn voor water."

Na de babygroep komen ouders met peuters van drie en vier jaar. De les begint met liedjes met bewegingen erbij. Tijdens deze les maakt Jansen een voorzichtig begin van de zwemlessen, zodat ze zichzelf kunnen redden in het water. Een paar kinderen in de peutergroep kunnen al aardig naar de kant zwemmen en zelfs al een beetje crawlen met hun benen. Sommige kinderen zijn helemaal niet bang, voor anderen is het wat spannender. Op tweejarige leeftijd maken kinderen een fase door waarin ze vaak 'nee' zeggen, soms heeft een kind geen zin. Jansen dwingt de kinderen niet: "Als een kind niet wil of niet durft, dan hoeft het niet. Maar het mooiste van dit werk, vind ik het als een kind dat angstig is, toch zover te krijgen dat het plezier in het water krijgt."

Ontwikkeling

Jansen maakt sommige kinderen mee van babyzwemmen tot C-diploma. "Het is echt superleuk om die ontwikkeling mee te maken." De meeste kinderen die in deze groep hebben meegedaan, zijn als ze met zwemles beginnen iets verder dan andere kinderen, ze beginnen dan in badje twee, waar ze een beenslag gaan leren. Zij kunnen vaak al drijven op hun buik en hun rug, of zelfs al een beenslag. Jansen geeft ook les aan kinderen die speciale aandacht nodig hebben: kinderen met een verstandelijke handicap, autisme of kinderen die erg angstig zijn. Ook die lessen geven haar veel voldoening.

Zelf zwemt Jansen ook graag en ze sport veel samen met haar man. Na de vakantie gaat Jansen lessen survival-zwemmen geven aan kinderen vanaf vier jaar. Dan gaan ze met kleding aan het water in.

 

Meer berichten