Badjuf en bedrijfsleider Miranda Visman staat bij de kinderen bekend als 'juf Stekel'. FOTO Ellis Plokker
Badjuf en bedrijfsleider Miranda Visman staat bij de kinderen bekend als 'juf Stekel'. FOTO Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Even een bommetje voor de badmeester tijdens hittegolf

door Ellis Plokker

Miranda Visman is toezichthouder en bedrijfsleider in Bosbad Leersum. Badmeester in een buitenzwembad lijkt misschien een relaxt baantje, maar het werk houdt meer in dan rondjes lopen en toezicht houden. En als de temperatuur oploopt tot boven de dertig graden, is het topsport.

Leersum – Als badmeester of toezichthouder let Visman vooral op de veiligheid van de bezoekers van het Leersumse buitenbad. Ze kijkt of de regels die in het zwembad gelden - zoals geen glaswerk en geen alcohol - nageleefd worden, en ze let op jonge en oudere zwemmers in het water. Daarnaast zorgt ze voor het onderhoud van het zwembad, ze regelt personeelszaken, ze werkt mensen in én ze geeft twee tot drie keer in de week zwemles. De afwisseling tussen al deze activiteiten vindt Visman het leukste aan het werk.

De zwemlessen zijn voor kinderen vanaf vier of vijf jaar. Sommige kinderen halen een diploma in het Bosbad. Als het regent of koud is, gaan de zwemlessen gewoon door. Het bad wordt verwarmd tot 23 graden, de zon doet de rest. Deze eerste week van augustus is niet heel druk in het bad, want veel mensen zijn op vakantie. Iedere ochtend komen zo'n zestig ochtendzwemmers fanatiek baantjes trekken in het bad. Na de lunch komt de dorpsjeugd. De campinggasten in de buurt maken ook gebruik van het bad. "Als het boven de 25 graden is en de voorspellingen zijn dat het nog warmer wordt, dan kun je hier over de hoofden lopen," vertelt Visman. Als het heet is, zijn er soms tweeduizend mensen in het zwembad. Maar met huidige temperatuur, zo'n 24 graden, is het goed vertoeven in en rond het bad en het is een stuk rustiger.

Als de temperatuur oploopt tot boven de dertig graden en er sprake is van een hittegolf, is het werk behoorlijk pittig. Visman en haar collega's staan de hele dag buiten, soms onder een parasol, soms met de voeten in het peuterbad om af te koelen. Visman: "Dan moet je als badmeester de avond tevoren niet gaan stappen, want je moet topfit zijn. Zo af en toe vragen we aan iemand of hij of zij een bommetje maakt, zodat we even goed nat worden". Rond een uur of vijf gaan haar collega's om de beurt afkoelen in een bad. Vorig jaar, toen de hitte zo'n acht weken aanhield, hadden zeven collega's een zonnesteek. "Dan doet alles zeer, ga je overgeven en kun je niet meer tegen daglicht." Visman had zelf ook een zonnesteek, maar werkte door op thee en koekjes. Visman: "Wij staan buiten, in de frisse lucht. In een binnenbad is het nog moeilijker vol te houden." Zelf zwemt Visman ook graag en ze speelt waterpolo.

 

Kampioenschap Bommetje

Op 30 augustus organiseert Bosbad Leersum een kampioenschap Bommetje. Er is een open inschrijving, iedereen met een zwemdiploma kan meedoen en proberen om de hoogste spetters te maken bij zijn of haar sprong in het diepe. De winnaar krijgt een seizoenskaart voor volgend jaar. Op hete en drukke dagen is het Bosbad het best bereikbaar met de fiets. De auto kunt u aan de noordkant van de Wildbaan parkeren als de bermen aan de oostkant van de Scherpenzeelse weg vol zijn. www.bosbad-leersum.nl

Meer berichten