Janneke van Rooyen (achterste rij, 2e v.r.) en andere vogels van divers pluimage van de in totaal 15-koppige bouwgroep Bergop.
Janneke van Rooyen (achterste rij, 2e v.r.) en andere vogels van divers pluimage van de in totaal 15-koppige bouwgroep Bergop. (Foto: Hanny van Eerden)

Schatbewaker 'zingt' zoals gebekt…

Hanny van Eerden

'Aan de veren kent men de vogel'

De bouwgroepen van het Bloemencorso leggen binnenkort de laatste hand aan hun praalwagens. De corsokoorts loopt op. Zo heeft bouwgroep Bergop haar straks circa 6 meter hoge Schatbewaker al in de verf gezet.

Leersum – "Op een gekleurde ondergrond kunnen we snel de juiste dahlia's plaatsen," zegt Janneke van Rooyen van Bergop. "De koppen staan nog op een standaard. Die monteren we nadat ze van bloemen zijn voorzien." De grotendeels zwarte gedaante krijgt 2 gezichten. Zijn vleugels strekken zich zo'n 11 meter uit in onverzettelijke bescherming van zowel pauselijke als wereldse juwelen. Bergop nam de basis over van Drumpt. "De vogel deed dienst als juwelendief tijdens het Fruitcorso in Tiel," legt Van Rooyen uit. "Wij wijzigden thema en kleurstelling. Het overzetten op ons onderstel was de lastigste klus. Dat gebeurde op de koudste winterdag." De laatste uitdaging volgt nu. Van Rooyen: "Pas bij de aflevering weten we of we voldoende zwarte dahlia's krijgen. In Lisse was spuitschade, waardoor een deel van de zwarte bloemen is verbleekt. Van die kleur is waarschijnlijk ook te weinig aangeplant, gezien de vraag. We zijn grotendeels afhankelijk van bloemen uit Zundert." In totaal zijn er 1,4 miljoen dahlia's besteld. Dat zijn er meer dan ooit, volgens Van Rooyen. "Bergop gebruikt daarvan zo'n 90.000 stuks," zegt zij. "Onze praalwagen valt in de categorie 'groot', al concentreren we ons ook op de details. Zo glinsteren sommige schatten én de tongen in de geopende snavels, dankzij hun bekleding met folie en verschillende zaden." Tijdens het corso 'zingt' de Schatbewaker verder zoals hij is gebekt; Bergop DJ Jelle mixte daarvoor ijselijk spannende muziek. Hoewel de vogel - bij een aanpassing in de werktent op Molecaten Park Landgoed Ginkelduin - vast raakte in de mulle omgeving, acht de bouwgroep de kans klein dat hij zijn kop nog eens in het zand steekt. De makers richten zijn priemende ogen en scherpe snavels rechtstreeks op het publiek. Schiet Bergop daarmee de hoofdvogel? "Of we winnen, weten we niet," zegt Van Rooyen. "Lol hebben we zeker."

Het 67e Bloemencorso Leersum vindt plaats op 17 en 18 augustus. Jaarlijks dragen zo'n 2.500 (inter)lokale vrijwilligers bij aan dit grootschalige evenement. Voor alle bouwgroepen, de 45 praalwagens en het complete weekendprogramma zie: www.bloemencorsoleersum.nl.

Meer berichten