Speelse spanning

Foto:

Column Ellenoor Piersma

De enorme zwierige blauwe lijn wil wel blijven zwieren in de hoge lucht. Op zoek. Naar vrolijke luchtige creativiteit. En vindt de andere lijn. Die lijn bruist, stapsgewijs met spannende hoeken, en verschillende uitbundige kleuren en eindigt in een soort zwaaiende giraffestaart. Met vlekken en zonder kwastje. Ach, bij een kunstwerk mag men fantaseren. Een kunstwerk lokt daartoe uit. Nieuwsgierig geworden? Het kunstwerk heet Tension. En is ontworpen door Frans en Marja de Boer Lichtveld. Een gerenommeerd kunstenaarsechtpaar dat in Nederland al vele plaatsen heeft voorzien van levendige sculpturen.

Het is in balans. Standvastig en gedegen en toch slechts een flard van een groter gevoel. Je kunt er onder door lopen. Tegen aan zitten. Omheen mompelen. Zelfs boos tegen schoppen. Het staat niet in de weg, maar is meer een teken. Luchtig. De twee lijnen verbeelden de samenwerking tussen burgers en gemeente. Een jaar of dertig geleden werd het geplaatst bij het oude gemeentehuis aan de Bosstraat. Nu de dorpen Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen samen gaan als Utrechtse Heuvelrug en het nieuwe gemeentehuis gehuisvest is in het midden van deze plaatsen, is het oude gemeentehuis niet meer in functie als zodanig en verkocht.

'Het spel van de wind met het textiel maakt nieuwsgierig.'

Er werd een nieuwe plek gezocht voor het speelse spannende kunstwerk. Mogelijkheid is de rotonde die het verkeer van de Hoofdstraat, Akkerweg en Horstlaan leidt in Driebergen. Dat mag niet. Dat beeld op de rotonde. Van verkeerskundigen. Uit die buurt. De sculptuur zou mensen afleiden van hun concentratie in het verkeer.

In Apeldoorn zijn zeer zichtbaar drie behoorlijke maagden op een drukke rotonde vlakbij bij het verzorgingshuis van mijn moeder geplaatst. Heus. Ze hebben lange wapperende haren en luchtige jurkjes aan. Voorovergebogen communiceren ze met elkaar. Ze zijn niet van vlees en bloed, maar het zou mij niet verbazen als het dartele drietal zomaar zou bewegen. Die jurkjes die ze dragen zijn keurig lang, maar door hun houding en het voorgestelde spel van de wind met het textiel, maken ze mij toch telkens nieuwsgierig naar wat de kunstenaar onder die wapperende jurkjes heeft bedacht.

En nu zegt een stel verkeerskundigen dat wij afgeleid worden van een stuk speels kleurig luchtig staal op een rotonde, terwijl de weggebruikers in Apeldoorn met deze maagden veilig hun route volgen. Zijn wij op de Heuvelrug nu echt zo snel afgeleid? Dat lijkt me grote onderschatting van de bevolking!


Ik ben overigens zeer benieuwd waar op de Utrechtse Heuvelrug dit kunstwerk een nieuw thuis vind. Tips? De gemeente ontvangt ze graag!

Meer berichten