Wietse (links), Evelien (vijfde van links) en hun ploeggenoten trainen op de Doornse ijs- en skeelerbaan. Foto: Ellis Plokker
Wietse (links), Evelien (vijfde van links) en hun ploeggenoten trainen op de Doornse ijs- en skeelerbaan. Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Doornse ijsbaan toplocatie training

Door Ellis Plokker

Iedere zomer trainen jonge schaatstalenten uit Haarlem en omstreken op de skeelerbaan van de IJsclub in Doorn. Ze kamperen een week op het gras naast de baan. Ze skeeleren op het asfalt, fietsen in de omgeving, lopen hard en doen sprongtraining bij het Doornse Gat.

Doorn – Zacht zoemend rijden de wieltjes van tien paar inline-skates op het gladde asfalt van de Doornse ijsbaan. Na een aantal rondes hardrijden gaan de schaatsers naar de kant, waar trainers Sjoerd Geraets en Rens van Korven aanwijzingen geven. Tijdens de training letten de coaches vooral op de houding: de schaatsers moeten goed diep zitten. Sjoerd Geraets is blij met de mogelijkheid om in Doorn te trainen: "Het is een hele mooie baan voor ons om op te trainen. Hij is net iets korter dan een gewone schaatsbaan, en aangezien skeeleren net iets zwaarder is dan schaatsen, is dat voor ons ideaal."

De schaatsers horen bij de topselectie van het Regionale Talenten Centrum Noordwest uit Haarlem. Daar trainen schaatstalenten van 17 tot en met 22 jaar uit Noord-Holland en daarbuiten. Uit dit team worden schaatsers geselecteerd voor de professionele, landelijke ploegen. Geraets vertelt dat ze deze zomer al voor de negende keer terugkomen op deze baan: "Het is een toplocatie, nergens anders wordt met zoveel liefde de baan onderhouden. Een flink aantal bekende schaatsers heeft hier getraind."

Wietse Tukkie (19) en Evelien Vijn (18) schaatsen en skeeleren al vanaf hun zesde jaar. Wietse: "Je kunt hier in de heuvels fietsen en hardlopen, dat is wel grappig." Ook Evelien vindt het leuk in Doorn, maar met twee trainingen per dag is het kamp ook best zwaar. Gewoonlijk trainen Wietse en Evelien iets minder vaak: ongeveer tien keer per week. Daarvan trainen ze vijf keer per week met de selectie, daarnaast gaan ze nog een paar keer fietsen of hardlopen en doen ze aan krachttraining. Dat doen ze naast hun studie- of schoolwerk. Beiden willen graag professional worden en hebben bij skeeler- en schaatswedstrijden meerdere medailles gewonnen: Wietse Tukkie was afgelopen seizoen kampioen op de 1500 meter bij de junioren B. Evelien Vijn werd kampioen bij de puntenkoers op het NK Inline Skaten (skeeleren). De schaatsers verheugen zich op de eerste training op 'zomerijs' in Heerenveen in september.

Meer berichten