Foto: Maaike Sommer houdt Open Huis tijdens de Atelierroute op 5 en 6 oktober.

'Tekenen van mijn vader geleerd'

Door Marcel Bos

Ik word onrustig zonder schilderen

"Mijn vader, Piet Sommer en ik zaten altijd samen te tekenen. Als klein meisje leerde hij mij te schetsen en zo is de liefde voor de kunst bij mij ontstaan. Later heb ik verschillende musea bezocht en leerde ik ook te schilderen." Kunstenares Maaike Sommer uit Driebergen zegt verknocht te zijn aan tekenen en schilderen, maar zij moet het wel plannen, want zij staat ook 3 dagen voor de klas als lerares op een basisschool.

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - "Ik word onrustig als ik niet schilder," zegt Sommer. "Het is mijn lust en mijn leven en ik voel me het prettigst als ik een schilderij maak. Ook vind ik het fijn les te geven en mijn leerlingen te stimuleren het beste uit henzelf te halen. Het is mooi om te zien als ze na het schilderen in mijn atelier vrolijk naar huis gaan. 'Bij Maaike kan ik mezelf zijn,' zegt een van mijn leerlingen.'" Nu exposeert de Driebergse geregeld haar schilderijen in de nabije omgeving en heeft zij inmiddels een website waarop al haar kunst is te bewonderen. Tijdens de komende Open Atelierroute op 5 en 6 oktober, heeft Sommer haar atelier aan de Arnhemsebovenweg open gesteld want daar is dan Open Huis. Sommer: "Ook al schilder en teken ik al mijn hele leven en geef ik les, dat betekent niet dat ik zelf niks meer te leren heb. Daarom heb ik zelf les van fijnschilder Peter van Oostzanen in Soest. Naast het lesgeven op school en het begeleiden van mijn cursisten, schilder ik 1 dag per week zelf." Maaike Sommer werkt met olieverf. "Ik vind dat ik met olieverf realistischer kan schilderen dan bijvoorbeeld met acryl. Vooral met fijnschilderen kun je een realistischer resultaat bereiken als je met olieverf werkt. De mensen die een opdracht geven worden heel blij met hun schilderij, dit geeft enorm voldoening. Ik vind het ook interessant om kinderen en dieren te schilderen, waarbij emotie een rol speelt. Een goed schilderij verdient ook een mooie en goede lijst en die laat ik altijd maken bij een goede lijstenmaker in het dorp. Ik hoop dat op een dag mijn droom uitkomt; dat ik volledig zal kunnen leven van de kunst." Bekijk haar kunst op www.galeriesommer.nl.

Kinderen en dieren schilder ik het liefst

Kunstenares Maaike Sommer uit Driebergen zegt verknocht te zijn aan tekenen en schilderen, maar zij moet het wel plannen, want zij staat ook 3 dagen voor de klas als lerares op een basisschool. Ik hoop dat op een dag mijn droom uitkomt en dat ik volledig zal kunnen leven van de kunst.

Meer berichten