Basketbaltrainer Bradley Holiday: 'De training moet leuk zijn, maar niet té leuk.' Foto: Ellis Plokker
Basketbaltrainer Bradley Holiday: 'De training moet leuk zijn, maar niet té leuk.' Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Basketbal: van ego naar team

Door Ellis Plokker

Bradley Holiday traint een team jonge basketballers van onder de 14 bij basketbalvereniging Blue Arrows. Het team bestaat uit zeven jongens en één meisje. Tijdens de training gaat het om meer dan het oefenen van passes, dribbelen en schieten.

Driebergen - Het team traint twee keer per week en speelt op zaterdag een wedstrijd. Holiday vertelt dat de jongeren de basis van het basketballen nog nodig hebben: leren dribbelen met de bal, overgooien en schieten. In Nederland is basketbal geen grote sport, daardoor spelen kinderen niet vaak basketbal op straat. Binnen het team zijn er behoorlijke niveauverschillen: sommige kinderen zitten al op basketbal sinds ze een jaar of zes zijn, anderen beginnen net. Holiday: "Daarom doe ik tijdens de training een mix van basisoefeningen en tactieken voor de meer ervaren spelers."

Ook in de wedstrijd is dat niveauverschil een uitdaging, want sommige beginners zeggen: 'Zet mij maar niet in, want we willen winnen.' Maar Holiday vindt het belangrijk om te winnen als team, daarom geeft hij iedereen speeltijd. Als iemand dan een fout maakt, is dat soms lastig te verwerken voor de teamleden. Soms ziet iemand tijdens de wedstrijd niet meer zitten, omdat hij denkt dat hij het niet kan. Holiday: "Ik zeg dan: Het is niet zo dat je het niet kan, je kunt het nóg niet." Basketbal is een leuke, snelle teamsport. Het coachen en trainen gaat niet alleen om het spel, maar ook om omgaan met verliezen. Wat Holiday mooi vindt aan het trainen en coachen, is dat de jongeren zich ontwikkelen van 'ego' naar teamspeler. Dat gaat niet vanzelf: soms gaan ze tijdens de training voetballen. Holiday: "Dan wordt het een circus. De training moet leuk zijn, maar niet té leuk."

Basketbal bij Blue Arrows

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is één basketbalvereniging actief: De Blue Arrows in Driebergen. Bij de Blue Arrows spelen zo'n honderd enthousiaste basketballers, ook uit Maarn en Doorn. Kinderen vanaf vijf jaar kunnen meespelen in de kidsgroep Basketball's Cool. Er is ook een dames- en herenteam, op proef meedoen is mogelijk. Bluearrows.nl

Meer berichten