Foto:

'Plekken van Plezier'

Column Rob Jorg 

Zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. U kunt dan genieten van veel monumenten in onze gemeente. Het landelijke thema is 'Plekken van Plezier'. Waar gingen en gaan inwoners uit de Utrechtse Heuvelrug voor hun plezier en met plezier naar toe?

Er worden veel activiteiten georganiseerd in de dorpen. Karakteristieke gebouwen zijn open voor het publiek. Er worden rondleidingen gehouden en verhalen verteld.

De aftrap voor de Open Monumentendagen is vrijdagavond 6 september in de Andrieskerk in Amerongen. Tijdens de 7e generatielezing is er aandacht voor de betekenis en de toekomst van cultureel erfgoed. Ook de Amerongse jeugd wordt bij de Open Monumentendagen betrokken. Leerlingen van de Regenboogschool en de Wilhelminaschool zoeken vrijdag 13 september het plezier in het theater met de musical 'De Zingende Gravin'. In Doorn viert Café De Keizer haar 100-jarig bestaan. Daarnaast zijn er volop activiteiten in en rondom Huis Doorn. In Leersum staan de Tombe van Nellesteijn en de Michaëlkerk centraal. In Maarn zijn er rondleidingen op het Zwerfsteneneiland in De Zanderij. In Maarsbergen houdt Museum Valkenheide open dag met als thema 'Vrije tijdsbesteding door de jaren heen'. In Driebergen-Rijsenburg is de CultuurHoek één van de blikvangers: kunst, cultuur en ambacht komen hier bij elkaar samen.

Muziek speelt een grote rol tijdens de Open Monumentendagen. Muziekfestival Heuvelrug verzorgt optredens onder andere op Buitenplaats Sparrendaal, in de koepel Beerschoten-Willinkshof en de Grote Kerk in Driebergen. In Doorn zijn er optredens in het Nationaal Bomenmuseum en bij Buitenplaats Doornveld. De plezierige combinatie van muziek en monumenten is er ook in de Michaëlkerk en de Muziekkoepel in Leersum en bij het Zwerfsteneneiland in Maarn.

De organisatie van de Open Monumentendagen is in handen van de plaatselijke comités. Zij hebben een gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud. Mijn dank en waardering gaat uit naar de inzet en het enthousiasme van alle betrokkenen, maar ook naar de eigenaren en beheerders die hun monument met u willen delen. Geniet van deze dagen en veel plezier bij de talrijke 'Plekken van Plezier' die onze gemeente u biedt.

Voor meer informatie en het complete programma verwijs ik u graag naar:

www.openmonumentendag.nl

www.muziekfestival-uh.nl

Wethouder Rob Jorg

Meer berichten