Erik Corneth (midden achter) schaakt al vanaf zijn 5e. "Mijn vader leerde het mij."
Erik Corneth (midden achter) schaakt al vanaf zijn 5e. "Mijn vader leerde het mij." (Foto: )

Erik Corneth verzot op schaken

Door Marcel Bos

Bij schaken moet je vooruit denken

"Mijn vader leerde mij schaken op 5-jarige leeftijd. Bij schaken moet je vooruit kijken en proberen de strategie te begrijpen. Je moet op je tijd letten, anders ga je door je vlag! Schaken is goed voor mij want het werkt als een uitknop in deze overprikkelde maatschappij."

Driebergen - Toen Corneth in Driebergen ging werken, nam hij een kijkje bij Schaakclub Doorn-Driebergen. "Driebergen is een gezellige club met een paar serieuze schakers. Afgelopen jaar promoveerde ons 1e team kampioen naar de hoofdklasse." De denksporter vindt dat elke school schaakles aan kinderen zou moeten geven. "Dat is goed voor hun ontwikkeling."

Erik Corneth zijn mooiste schaakpartij weet hij nog goed. "Ik speelde tegen (inmiddels) internationaal meester Niels Ondersteijn en ik stond na 12 zetten strategisch verloren, maar ik probeerde zoveel mogelijk complicaties te creëren. Uiteindelijk hadden we allebei weinig tijd op de klok over en zag Niels iets over het hoofd zodat ik zijn dame kon winnen."
Op de vraag waarom er zo weinig vrouwen schaken zegt de schaakliefhebber: "Door sociaal-culturele redenen denk ik. Schaken word geassocieerd met wiskunde en exacte wetenschappen. Mannen worden in onze maatschappij meer aangemoedigd om er goed in te worden dan vrouwen." Corneth vindt het belachelijk dat je 2 competities hebt, eentje voor vrouwen en eentje voor mannen en vrouwen. "De competitie voor alleen vrouwen moeten ze afschaffen," stelt de schaker. "Het is geen fysieke sport (hoewel uren lang nadenken bijzonder vermoeiend kan zijn). Vrouwen hebben inmiddels wel bewezen dat ze net zo goed kunnen schaken als mannen. Misschien nog niet op het allerhoogste niveau maar wel vlak daaronder en dat is nog steeds 20x beter dan op onze vereniging. Dus dames meld je vooral aan!" Tot besluit zegt Corneth over het schaken: "Als ik ergens spijt van heb in mijn leven dan is het dat ik niet eerder met schaken begon."

Kinderen schaken leren

Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen, zegt schaakliefhebber Erik Corneth. Ik zou elke school aanbevelen om schaakles aan kinderen te geven. Diverse studies hebben aangetoond dat het de ontwikkeling van kinderen ten goede komt. De regels zijn heel eenvoudig dus je kan zo beginnen. Misschien is het wel iets voor jou.

Meer berichten