'Walk 4 Veterans: 18.500 euro voor een veteranenhond'

De Walk 4 Veterans trok afgelopen zaterdag 250 deelnemers. Vanuit Militair Revalidatie Centrum Aardenburg liepen wandelaars en trailrunners door de bossen bij Doorn. Deelnemers konden zich laten sponsoren. In totaal zamelden ze 18.500 euro in voor een veteranenhond. Dit is inclusief de opbrengst van de Walk 4 Veterans Havelte, op 15 juni jongstleden.

Dag met militaire beleving

Rond 9.15 uur gaf Chantal Broekhuis, wethouder Sport van gemeente Utrechtse Heuvelrug, het startschot voor de Walk 4 Veterans. Door de wandelroutes van 5, 10 of 20 kilometer was er voor ieder wat wils. Voor het eerst konden deelnemers ook meedoen aan een trailrun van 10 of 20 kilometer. Schitterend weer, prachtige routes, veel onderlinge gezelligheid en militaire beleving kenmerkten de dag. Zo waren er historische militaire voertuigen en liet het Korps Mariniers bij het rustpunt zien hoe lastdieren bij Defensie worden ingezet. Anna Yilmaz, Korporaal bij Koninklijke Marine én de beste thuisbakker van Nederland, zette zich ook in voor een veteranenhond door de verkoop van zelfgebakken gevuld bananenbrood. Aan het eind van de middag overhandigde Co van der Aa, vice-admiraal b.d. én bestuurslid bij Hulp voor Helden de cheque van 18.500 euro aan Monique Egbers van Hulphond Nederland. Een aantal deelnemers sloot de dag in stijl af met een heerlijke 'blauwe hap'.

Veteranenhond, 24/7 een buddy

Veel Nederlandse veteranen ondervinden blijvende gevolgen van aangrijpende gebeurtenissen tijdens hun missie(s). Ze kampen met een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Een veteranenhond helpt hen op verschillende manieren. Zo herkent de PTSS-hulphond de eerste signalen van een herbeleving of nachtmerrie en maakt zijn baas wakker. Bij een paniekaanval trekt de hond zijn baas weg uit die stressvolle situatie. En een veteranenhond zorgt voor ontspanning en afleiding bij woede of angst. Kortom, veteranenhonden zijn buddy's die er 24/7 zijn en feilloos anticiperen op hun baas. Hierdoor geeft een veteranenhond zowel de veteraan als het thuisfront meer kwaliteit van leven.

Samenwerking Hulp voor Helden en Hulphond Nederland

Hulp voor Helden wil het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront bevorderen. Dit doet de organisatie met projecten die hen aandacht, erkenning en steun bieden. Via het Fonds Veteranenhond komt het ingezamelde geld gegarandeerd ten goede aan een veteraan met PTSS. Hiervoor werkt Hulp voor Helden samen met Hulphond Nederland. Deze organisatie zorgt voor de selectie, opleiding, plaatsing en nazorg van de veteranenhonden.

Meer berichten