Foto: Rene Borkent

Keizerlijk groen voorbij

column Jaap Holwerda

Dat Huisdoorn, nu al 60 jaar, uw columnist diep zit had de trouwe lezer al wel begrepen. Een geschiedenis daar ter lering en vermaak geëxposeerd. Een geschiedenis ook zo uitstekend beschreven door Hans Andriessen, Anton Kruft en Christoffer Clark die ik tot mijn bondgenoten mag rekenen. Zelf mocht ik de nodige sporen in Huisdoorn achterlaten. Zo is, de banier (vlag) op het dak van het huis, naar mijn idee. Ook voor het plaatsen, namens Huisdoorn, van een gevelsteen in het net herbouwde Palast in Berlijn mag ik mij samen met mijn vrouw de initiators noemen. De inhoud van onze beurs bleek precies voldoende om de gevelsteen boven de werkkamer van Keizer Wilhelm II te financieren. Hierdoor is er niet alleen op papier, maar nu ook fysiek een band tussen Doorn en Berlijn.

Weliswaar donateur, ben ik geen frequente bezoeker meer van het 'Huis'. Mijn belangstelling tot waarheidsvinding tot het ontstaan van oorlogen, behoud van vrede en onderzoek van het verblijf van de 'Keizer' in Nederland zijn nu mijn passies. Gespreksverslagen uit de eerste hand, lezingen en mijn website zijn
hiervan het product. LinkedIn met volgers binnen het onderwijs en pers als 'uitlaatklep'. Graag nodig ik u dan ook uit om zo kennis te nemen van overtuigende bewijzen hoe het nu écht was.

Een aantal jaren geleden stond Huisdoorn aan de rand van de afgrond. Een bezuiniging van een kwart miljoen. Elke dag vrezend voor de dag van morgen. Het zou een 'slopend' jaar worden, waar weinigen veel hebben betekend. Met vrienden, familie en omwonenden hebben we het overleefd en zijn herboren. Vanaf dat moment lijkt het, door die zelfde overheid, ineens niet meer op te kunnen. Het poortgebouw werd grondig gerenoveerd, historische sporen van het zo rijke verhaal met zich meenemend.

Nu klopt er wel een heel rijke suikeroom, het Rijksvastgoedbedrijf, aan de poort. De Keizerlijke tuin en het park, naar de wensen van de Keizerlijke familie door de architect Poortman ontworpen, moet worden teruggebracht naar het jaar 1850 (?!) Veel waar de hele wereld Huisdoorn van kent, waaronder het park van de Keizerlijke familie in Doorn uit 1920, zal nu sneuvelen.

Naast deze culturele aderlating, met een paar totaal niet passende 'kunstwerken', zal een groot aantal bomen 'het haasje zijn'. Wie durft nog Brazilië of Indonesië te bekritiseren, indien we ons dat laten gebeuren. Onze
inzet moet ook zijn GEEN ENKELE BOOM voor dit asociale megalomane plan. Politiek, ambtenaren en leidinggevenden van Huisdoorn; ¨sommige keuzes komen maar 1 maal voorbij. De rest van uw leven zult u er het mee moeten doen¨. Goed rentmeesterschap of wel de wereld netjes, mogelijk beter, doorgeven aan de toekomst?
Sta op Heuvelruggers. Steun onze oproep Kappen met Kappen, opdat onze verkozenen deze waanzin tot de prullenbak verwijzen!

Ik wens onze bestuurders veel wijsheid, moed en een goede toekomst toe, zonder ¨KEIZERLIJK GROEN VOORBIJ¨


jaapholwerda@gmail.com

Meer berichten