De Dorpskerk Maarsbergen was opnieuw het vertrek- en eindpunt van fietsfenomeen Jan van Westerneng. FOTO: Hanny van Eerden
De Dorpskerk Maarsbergen was opnieuw het vertrek- en eindpunt van fietsfenomeen Jan van Westerneng. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: FOTO: Hanny van Eerden)

'n Bijzondere fietstocht naar Rome

door Hanny van Eerden

En vanuit 't Vaticaan weer terug

Het werd een bijzondere, oecumenisch getinte fietstocht, die velen volgden via Facebook. Volgers heeft Van Westerneng intussen in binnen- en buitenland. Hij fietst alleen.

Maarsbergen – "Na 44 jaar vrachtrijden ben ik gewend om zonder gezelschap op pad te gaan," zegt hij. "Sinds vorig jaar waardeer ik ook hoog gelegen gebieden. Het is er prachtig en stil."

De heen- en terugtocht kostte hem 9 weken. "Ik reed om via Lourdes," legt hij uit. "Daar beklom ik voor het goede doel de in de wielersport bekende Tourmalet, een 2.115 meter hoge gigant. Dat bleek een belevenis die het omrijden zeker waard was." Weliswaar was er onderweg het verlies van een fietswiel. "Een stuk brak af en 2 spaken raakten los," lacht Van Westerneng. "Andere fietsers merkten dit op. Toch reed ik zo nog 400 kilometer door. Uit pure noodzaak, want een nieuw wiel was eerder niet verkrijgbaar." Al met al was het een zware route met vele haarspeldbochten, waarbij hij ook 12 kilo aan lichaamsgewicht verloor.
"Vaak ging ik duwend naar boven en glijdend naar beneden. Dit met 25 kilo aan bepakking in 4 fietstassen. Maar het was een schitterende tocht met rode, gele, grijze, groen en witte bergen en soms bijzondere overnachtingen." Pal vóór Rome was Van Westerneng even helemaal stuk. "Toen ik daar ter nauwer nood een slaapplaats vond, kon ik tegen mijn tafelgenoot geen woord uitbrengen. Gelukkig sprak hij graag aan één stuk door." De fietstocht zelf vond hij indrukwekkender dan het Vaticaan, dankzij de bergroutes. Ook Venetië stal zijn hart - op de terugweg. Zeer steile bergen nam hij een keer per trein, waarbij hij meermalen uitstapte, omdat aan het massief maar 'geen einde kwam'. "Ook verkeerd rijden kan leuk zijn," herinnert hij zich. "Vooral als je een keer na 38 kilometer ontdekt, dat je in een cirkel rijdt naar een bar die je eerder aandeed voor een biertje." Meer weten over pelgrimstochten? Mail naar janvanwesterneng@gmail.com.

Jan van Westerneng fietste onlangs met stempelboek naar Vaticaanstad en was, daar waar anderen met de trein of het vliegtuig terugkeren, opnieuw energiek genoeg om ook de weg terug per rijwiel te nemen.

 

Meer berichten