Anja Bos en Frederik Swart van GoedVolk willen een bijdrage leveren aan een duurzame Heuvelrug. FOTO: Ellis Plokker
Anja Bos en Frederik Swart van GoedVolk willen een bijdrage leveren aan een duurzame Heuvelrug. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Inspiratie opdoen voor minder plastic

door Ellis Plokker

Festival Plasticvrij

Op zaterdag 12 oktober vindt het Festival Plasticvrij plaats in en rond het Cultuurhuis in Doorn. Anja Bos en Frederik Swart organiseren dit festival, samen met andere leden van GoedVolk. Met dit festival willen zij iedereen inspireren om plastic afval te verminderen. Daarnaast wordt het een leuke middag met muziek en activiteiten voor kinderen.

Doorn – Volgende week zaterdag wordt het festival om 12 uur geopend door Club-van-Rome-lid Bas Jurres. De opening op het festivalterrein staat in het teken van verbinding. Na de opening is er een informatiemarkt op het plein, in De Cantina is een panel met verschillende deskundigen, om over het plasticvraagstuk in gesprek te gaan. Eerder op zaterdagochtend zijn hardlopers vanuit de dorpen op de Heuvelrug op weg gegaan naar het festivalterrein in Doorn. Zij komen daar rond 12 uur aan. Tijdens het hardlopen rapen ze zwerfafval op. Dat heet 'Plogging', een trend uit Zweden, die naar Nederland is overgewaaid.

Anja Bos: "Doel van het festival is het bewust maken van mensen dat we minder plastic zouden moeten gebruiken. We hopen ook dat meer mensen zich aansluiten bij GoedVolk." Frederik Swart vult aan: "GoedVolk wil daarnaast ook organisaties betrekken bij het verminderen van het gebruik van plastic." GoedVolk verbond de gemeente Utrechtse Heuvelrug al aan dit doel, binnenkort komen daar meer organisaties bij.

Op 12 oktober zijn er lezingen voor volwassenen: Zwerfinator Dirk Groot en bioloog/Plastic Surfer Merijn Tinga geven om 13.30 en 14.00 uur een lezing. Ook is er een debat met jongeren. Verder zijn er de hele middag activiteiten voor kinderen zoals een poppenkast, een knutselhoek en voor oudere kinderen is er een Ren je rot-spel. Daarnaast is er muziek en de dorpsdichter komt. Bos: "We zien kleine initiatieven vaak het begin zijn van iets groots. We willen met dit festival een steen in de vijver gooien. Soms moet je dingen een paar keer horen, en dan denk je: 'Ik ga het doen.'"

Meer berichten