Via de tool Swipocratie krijgen jongeren diverse klimaatdilemma's voorgelegd, die ze kunnen beantwoorden door te swipen.
Via de tool Swipocratie krijgen jongeren diverse klimaatdilemma's voorgelegd, die ze kunnen beantwoorden door te swipen. (Foto: )

Jongeren Utrechtse Heuvelrug gaan tinderen voor het klimaat

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Utrechtse Heuvelrug kan dat nu.

Utrechtse Heuvelrug- De campagne waarin de mening van jongeren centraal staat is gestart. Via de online tool Swipocratie krijgen zij diverse klimaatdilemma's voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Let's go!
Watt Nou! Jongeren over energie' is het overkoepelende project waar 'Swipocratie' onderdeel van is. 'Watt Nou!' is een initiatief van 12 Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU. Het doel is om jongeren van 16-25 jaar actiever te betrekken bij het gesprek rondom energie. Met activerende filmpjes op social media en een postercampagne worden de jongeren gestimuleerd om via 'Swipocratie' hun mening te delen.

Jongeren hebben een stem!
Jongeren die een visie hebben over het klimaat worden nu nog maar weinig gehoord. Terwijl het juist om hun toekomst gaat. Wethouder Duurzaamheid Rob Jorg: "Het is belangrijk dat jongeren meer betrokken worden bij de energietransitie want het gaat natuurlijk over hun toekomst! Door middel van dit project doen we dat op een laagdrempelige en interactieve manier. Ik ben erg benieuwd hoe zij hier tegenaan kijken.". De 'Swipocratie' is een makkelijke en snelle manier voor jongeren om hun mening te delen. Ze hoeven alleen maar naar links of rechts te swipen! Tinder, maar dan met keuzes over klimaatverandering. Zo kunnen de jongeren vragen als: "Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?" en: "Liever 170 daken of 1 voetbalveld vol met zonnepanelen?" beantwoorden.

Uitkomsten & Live sessie
In Utrechtse Heuvelrug is de communicatiecampagne gestart op 30 september. Met video's op Instagram en Facebook en posters die in onder andere scholen en lokale clubs worden verspreid. Dit najaar volgt er ook nog een sessie met belangstellende jongeren. Deze jongeren gaan samen aan de slag om een concreet plan voor gemeente Utrechtse Heuvelrug te bedenken. Het doel van deze sessie is samen met de jongeren het aanbod van duurzame energie in de gemeente te visualiseren. Voor nu en in de toekomst in het gesprek rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.

Meer berichten