Team Meisjes D1 met achteraan trainers Noortje Brunner en Mick van Soest. FOTO: Ellis Plokker
Team Meisjes D1 met achteraan trainers Noortje Brunner en Mick van Soest. FOTO: Ellis Plokker (Foto: )

Stappen maken bij hockeytraining

Door Ellis Plokker

Techniek, tactiek en samenspel

Noortje Brunner geeft twee keer in de week training bij de Doornse Hockey Club, aan het meisjes D1 team. Brunner is zeventien, ze geeft al vijf jaar training en traint zelf ook twee keer in de week. In het weekend probeert ze bij de wedstrijden van het meisjesteam te zijn en speelt ze zelf wedstrijden. Daarnaast zit ze op school, waar ze dit jaar examen doet.

Doorn – Vlak voor de training regent het pijpenstelen, maar de meisjes van D1 laten zich niet weerhouden door al dat water. Ze staan op tijd klaar voor de training. Als ze even moeten wachten tot het iets minder hard regent en het veld bespeelbaar is, doen ze dat buiten. Brunner, die samen met Mick van Soest het team traint, vertelt dat de training een vaste structuur heeft. Het eerste half uur gaan ze inlopen en conditietraining doen om lekker warm te worden. Ook doen ze even een 'balbezitje', overspelen in een vierkant of cirkel. Soms verzint Brunner daar iets bij: je mag de bal maar twee keer aanraken, of je moet tien keer overspelen en dan heb je een punt.

Vervolgens oefenen ze op specifieke punten, zoals techniek, tactiek of samenspelen. Vaak trainen ze op dingen die in de laatste wedstrijd net iets minder goed liepen. Als laatste spelen ze een wedstrijdje. Brunner vindt het leuk om de meiden te coachen en vind het gezellig om op het veld te staan. "Voor mij is dit het perfecte bijbaantje, ik vind het ook leuk om die jonge meiden steeds beter te zien worden in het spel." Om dit te kunnen doen heeft ze een cursus gevolgd, waarin ze heeft geleerd hoe ze een training kan indelen en hoe de kinderen spelenderwijs beter leren spelen. Het team bestaat uit veertien meisjes van tien en elf jaar. Brunner: "Ik vind deze leeftijd leuk omdat ze nog veel kunnen leren. Je ziet ze echt stappen maken. Ze zijn lekker brutaal en durven van alles te vragen, dat vind ik leuk." De leuke dingen van hockey zijn voor Brunner dat het een teamsport is en het daardoor gezellig is, en dat het spel snel gaat.

Meer berichten