Ilse Panis uit Leersum en Maarten van Bommel uit Driebergen bij het studentenhuis dat een rol speelt in het boek.
Ilse Panis uit Leersum en Maarten van Bommel uit Driebergen bij het studentenhuis dat een rol speelt in het boek. (Foto: Hanny van Eerden)

'Roze sokken' maakt emoties los

Door Hanny van Eerden

Gebaseerd op een oud dagboek

In 'Roze sokken' geven de auteurs een uitzonderlijk beeld van een situatie die kan ontstaan, als een slachtoffer van een ongeluk ontwaakt uit een coma. "Zo iemand is soms niet meer dezelfde persoon als voorheen," zegt Panis. "Dat besef je in het begin niet, als dit je geliefde overkomt, want wat er gebeurt, verloopt zeker niet zoals vaak wordt geschetst in filmscenario's."

Utrechtse Heuvelrug – Zij schreef het oorspronkelijk dagboek in haar 20-er jaren om "Ollie" na zijn ontwaken te laten weten wat er in de tussentijd allemaal was gebeurd.

"Mijn laatste manuscript was uiteindelijk een vorm van verwerking, die eigenlijk nu pas achter de rug is. Ik vroeg Maarten, die al meer boeken schreef, meermalen om het te bewerken.

Na vele jaren, want dit was zijn genre niet, werd hij toch getriggerd en kreeg hij steeds meer vastomlijnde ideeën. Ik denk ook dat meespeelde dat hij een huisgenoot was van mijn vriend in onze studietijd."

Van Bommel zorgde onder meer voor een betere plot en meer spanning. Hij voegde ook humor toe, evenals elementen die de lezer flink kunnen aangrijpen. Professional Sabine Mutsaers, nicht van Panis, die romans van bekende Nederlanders redigeert, maar bijvoorbeeld ook een boek van J.K. Rowling in het Nederlands vertaalde, nam het redigeren op zich.

Sterke recensies

Panis: "Dit boek heeft mij nu al veel goeds gebracht. Niet alleen ervaar ik dat ik de verwerking van een drama dat soms bewust, soms onbewust een groot deel van mijn leven beheerste, achter mij heb gelaten, maar ook ontvang ik aan de lopende band legio goede (lezers)reacties, ontdekte ik sterke recensies op internet én heb ik nu een nieuwe geliefde, die ik dankzij de samenwerking bij de totstandkoming van dit boek, via Maarten leerde kennen."

Fictieve roman

De roman 'Roze Sokken' van Ilse Panis en Maarten van Bommel maakt niet alleen emoties, maar ook veel reacties los. Zo wordt Panis, die in het dagelijks leven interieurarchitect is, overstroomt met verraste, heftige en positief benieuwde respons van zowel bekenden als onbekenden met deze historie.

Meer berichten