Connie Gramser zamelt knuffels, dekens, kleding en huisraad in voor een dorp in Roemenië. FOTO: Ellis Plokker
Connie Gramser zamelt knuffels, dekens, kleding en huisraad in voor een dorp in Roemenië. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Vijftig dozen voor Roemenië

Door Ellis Plokker

Driebergse zamelt kleding in

Connie Gramser zamelt kleding, huisraad en schoolspullen in voor mensen in twee dorpen in Roemenië. In haar Driebergse woonkamer staan zo'n vijftig dozen klaar om opgehaald te worden.

Driebergen - Sinds ruim een jaar zamelt Gramser spullen in. Ze werkte als vrijwilliger in buurthuis De Brug, aan de Sperwerkamp. Op een ochtend kwam iemand van de Stichting Ondersteuning Sovata vertellen over hoe de mensen in het dorp Sovata in Roemenië moeten overleven. Gramser: "Dat was zo aangrijpend, dat ik besloten heb om me voor dit goede doel in te zetten. De mensen in die dorpen hebben bijna niets. Ze wonen in kale, kleine huisjes en hebben niet genoeg eten en kleding. Er is zoveel armoede daar."

Gramser ging naar rommelmarkten en bij een sportschool vragen wat ze deden met de kleding die daar achterbleef. Gramser: "Bij de sportschool bewaren ze de kleding die blijft liggen een paar weken. Als niemand het komt ophalen, doen ze het weg. Dus vroeg ik of ik het mee mocht nemen. Familieleden, buren en anderen komen nu regelmatig spullen brengen. Van de breigroep in buurthuis De Brug krijgt ze knuffels en sjaals van restjes wol.

In Gramsers woonkamer staan zo'n twintig dozen met kleding tegen de muur. Voor de boekenkast staan er nog eens dertig. Die moeten nog worden volgepakt met huisraad, pannen en dekens, die tijdelijk op de grond staan. Gramser zegt lachend: "Ik zeg wel eens, we hebben goede isolatie met al die dozen tegen de muur. Het is af en toe even schuiven, maar het gaat best." Dit is al de vijfde lading met spullen die Gramser heeft verzameld. De dozen worden opgeslagen in een loods en daarna door een groep vrijwilligers naar Roemenië gebracht. Alleen het transport van de dozen wordt gesponsord. Gramser besteedt een paar uur per week aan het werk en heeft er veel plezier in: "Vooral in het idee dat mensen daar er echt iets aan hebben."

Kledinginzameling voor goede doelen

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn verschillende organisaties actief die kleding verzamelen voor goede doelen. In ieder dorp staan containers, de kleding daarin gaat naar Sympany en Reshare. In Maarn en Amerongen wordt vier keer per jaar textiel huis aan huis ingezameld door de BIGA Groep. De Stichting Ondersteuning Sovata uit het artikel wil hulp bieden aan de bewoners van de Roemeense dorpen Sovata en Sarateni om hen te helpen bij het opbouwen van een menswaardig bestaan.

Meer berichten