Diana Stalenhoef en Anne Drewes organiseren samen een concert voor Mantelzorgers in De Maartenskerk. FOTO: Ellis Plokker
Diana Stalenhoef en Anne Drewes organiseren samen een concert voor Mantelzorgers in De Maartenskerk. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Muzikale erkenning mantelzorgers

Door Ellis Plokker

Strijkorkest in Maartenskerk

Sociaal Makelaar Diana Stalenhoef en orkestlid Anne Drewes organiseren op woensdag 30 oktober een concert in de Maartenskerk voor mantelzorgers. Dit concert vormt de muzikale start van de Week van de Mantelzorg. Volgens Stalenhoef, werkzaam bij het Sociale Dorpsteam, zijn er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo'n 12.000 mantelzorgers.

Doorn – Anne Drewes uit Driebergen is lid van het Autunno Ensemble, een strijkorkest met goede amateurs. De 28 orkestleden oefenen ieder jaar drie weekenden samen in de herfst. Daarna geven ze een aantal concerten en dit jaar willen ze mantelzorgers in het zonnetje zetten. Drewes: "We kwamen op dit idee doordat er ieder jaar een Week voor de Mantelzorg georganiseerd wordt. Het leek ons leuk om iets voor mantelzorgers te doen en geven dit concert onbezoldigd. "

Volgens Diana Stalenhoef beseffen mensen soms niet dat ze mantelzorger zijn, want het gaat niet alleen om mensen die voor een zieke ouder of partner zorgen. Stalenhoef: "Jongeren, die voor een zieke ouder of broer of zus zorgen of ouders met een kind dat extra zorg nodig heeft, zijn ook mantelzorger."

Ria de Graaf is zo'n mantelzorger, zij zorgt voor haar hoogbejaarde moeder. Ze doet boodschappen, gaat vaak met haar naar het ziekenhuis of haalt medicijnen af bij de apotheek. Haar moeder is geestelijk nog helemaal in orde en woont nog op zichzelf, maar moest dit jaar verschillende operaties ondergaan. Toen haar moeder uit het ziekenhuis kwam, had ze intensieve zorg nodig. De vakantie van De Graaf schoot erbij in. De Graaf: "Ik heb elke dag contact met mijn moeder, maar dankzij Buurtzorg hoef ik niet iedere dag naar haar toe. Daar ben ik blij mee, maar ik merk dat ik wel moet opletten dat ik genoeg ontspan. Voor een concertbezoek in Utrecht of Amsterdam ontbreekt vaak de tijd."

Voor mantelzorgers betekent het concert en de attenties tijdens de week van de Mantelzorg een stuk erkenning en een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Drewes vertelt dat het orkest een mooi programma heeft samengesteld. "Een programma dat warmte uitstraalt. We spelen stukken van Mendelssohn, Dvorák en een stuk van Webern, dat hij schreef toen hij heel verliefd was." Soliste Mirna Ackers speelt dwarsfluit bij het Fluitconcert in D van Haydn. Drewes: "De Maartenskerk ligt centraal op de Heuvelrug, we hopen dat veel mantelzorgers kunnen komen." Dat hoopt Diana Stalenhoef ook. Zij benadrukt dat mensen niet geregistreerd hoeven te staan als mantelzorger: "Iedereen die meer dan normale zorg aan een ander biedt, is uitgenodigd." Een kaartje kost 2,50 euro voor mantelzorgers, dit is mogelijk door sponsoring. Niet-mantelzorgers betalen 18,50 euro aan de zaal.

www.bibliotheekzout.nl/concertvoormantelzorgers.

Meer berichten