Kinderen nemen een kijkje in de keuken van de keizer. Foto: Hanny van Eerden
Kinderen nemen een kijkje in de keuken van de keizer. Foto: Hanny van Eerden (Foto: )

Herfstvakantie begint in Huis Doorn

Door Hanny van Eerden

In het spoor van hondje Senta

De 1e Herfstvakantiegroep kinderen en ouders dwaalde, samen met gids Tonny Huijs, door de antiek ingerichte kamers van Wilhelm II in Museum Huis Doorn. In het spoor van teckel Senta, die destijds nooit week van de zijde van de keizer, stapten zij over drempels van grote én 'geheime' deuren.

Doorn – Zo ontdekten zij de goed bewaarde huisraad en op maat gemaakte kleren van de keizer. Dit gewapend met een schrijfplankje met hondenpootjes en te beantwoorden vragen - want dat leverde naderhand een cadeautje op. Aan vele voorwerpen zat een interessant of spannend verhaal vast. "Als je luistert, dan zijn de Senta vragen niet moeilijk," vonden de meesten. Zusjes Jyna (11) en Merel (9) Briedé ging het allemaal gemakkelijk af. "Wij hebben deze rondleiding al eens eerder gedaan met onze klasgenoten van Daltonschool Nicolaas," verklapten zij. "Het is leuk om het allemaal nog eens te zien, al zijn wij sommige dingen vergeten." Maar af en toe wezen zij de gids al direct op bijzondere voorwerpen, zoals het hoefijzer in de vestibule. Gezien de hoeveelheid bij het huis begraven honden, de jachttrofeeën en de vele afbeeldingen van in- en uitheemse dieren op voorwerpen en meubilair, moest de keizer wel een echte dierenvriend zijn geweest, volgens de kinderen. Huijs vond dat een 'mooie gedachte', maar bracht te berde dat dieren in die tijd een geliefd gespreksonderwerp waren, bijvoorbeeld aan de eettafel. Van Senta hield de keizer echter veel, dat was voor iedereen duidelijk. "Voor Wilhelm II was Huis Doorn eigenlijk een hutje," vertelde Huijs verder en wees op de woonoppervlakken van de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Dat bracht toch enige verbazing teweeg, want de bezoekertjes vonden Huis Doorn in 1e instantie nogal aan de grote kant. Bovendien was er zelfs een aparte rookkamer. Daar kregen enkelen de kans om kort en volgens de regels te knokken met oude (ongeladen) duelleerpistolen. Het piepjonge 'slachtoffer' van dit gevecht vroeg zich af of dat in het echt niet veel pijn moest hebben gedaan. "Ja," moest Huijs toegeven. "En daarom doen we dat nu niet meer."

Rondleiding jeugd

Museum Huis Doorn, aan de Langbroekerweg 10 in Doorn, biedt in de Herfstvakantie kinderrondleidingen aan de hand van belevenissen van Senta, de lievelingsteckel van Wilhelm II (1859-1941). Zo kan de jeugd iets opsteken over een periode uit het leven van de gevluchte keizer en zijn 19e eeuwse hofhouding. (info@huisdoorn.nl, 0343-421020)

Meer berichten