Foto: Rene Borkent

Week van veiligheid

Column gemeente, door Gerrit Boonzaaijer

Twee weken geleden stond de week in het teken van de veiligheid. Veiligheid maak je samen vandaar dat ook het college de markt op ging. Als dorpswethouder mocht ik naar Amerongen en Overberg.

Donderdagmiddag haalt heel Amerongen boter bij de vis, worden er noten gekraakt en leert men elkaar bij het scheiden van de markt kennen.

In goed gezelschap van onze BOA´s, politie en medewerkers veiligheid is over alle vormen van (on)veiligheid gesproken. Wat opvalt, is dat onze inwoners zelf investeren in veiligheid in en om huis. De specialist Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft hier en daar nog een cruciaal sluitende tip.

Ook kon u bekende Amerongers en Overbergers zien snuiven op klaarlichte dag; het Openbaar Ministerie heeft namelijk een eigen luchtje gelanceerd: XTACY. Bij het snuiven zag je verbaasde blikken van herkenning, de vraag was of dat nu herkenning was van een drugslab of van lang vervlogen tijden. Denkend aan een koude winteravond met een knappend haardvuur en een warme kop anijsmelk met een prachtig spannend boek op schoot. Waar is de tijd gebleven dat onbezorgd van een haardvuur kon worden genoten en zoete melk werd gedronken met een boek op de bank.

Als het gesprek over ondermijning en verslaving komt, is het bijzonder om te horen dat verschillende mensen aangeven dat het wel heel ingewikkeld is. Wetenschappelijk is vastgesteld dat gebruik van XTC schadelijk is. Verder mag je het wel gebruiken maar beslist niet produceren. Om nog maar te zwijgen van de illegale dumping in onze mooie natuur. Wie het nog begrijpt mag het zeggen.

En dan natuurlijk onze verkeersveiligheid. Bij het opstellen van het Integraal Veiligheidsplan hebben onze inwoners speciale aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid in hun eigen buurt. Dit heeft dan ook een plek gekregen in ons veiligheidsplan. Ook bij de herinrichting van wegen wordt gekeken hoe we het samen veiliger kunnen maken. Dat kan op twee manieren: de weg anders inrichten en het gedrag beïnvloeden. Op de markt maakte de medewerker van Veilig Verkeer Nederland een mooie vergelijking met het verplicht dragen van de gordel in 1971. Pas op, doe je gordel om anders krijg je een boete. Laat de gordelplicht nu niet een middel zijn voor het binnenhalen van boetes maar voor uw eigen veiligheid. Dat geldt eigenlijk ook voor het houden aan de snelheid. Vandaar dat VVN nu langs de scholen gaat om kinderen te leren wat snelheid met jou en je remweg doet. En wat werkt er nu beter dan dat je eigen kinderen je op je rijgedrag aanspreken.

Dat de kinderen oog hebben voor veiligheid was wel duidelijk bij de ingebruikname van de Koenestraat. Samen met de omwonenden, aannemer en medewerkers hebben we na een lange voorbereidingsperiode de straat weer in gebruik genomen. Als we naar de inrichting kijken zou je haast zeggen dat je er niet te hard meer kunt rijden en toch… Wellicht zijn deze coureurs nog niet door de kinderen aangesproken.

Meer berichten