Carole Wishaupt, Joost Sanders en leden van Rotary Zeist bieden burgemeester Frits Naafs bloembollen aan.
Carole Wishaupt, Joost Sanders en leden van Rotary Zeist bieden burgemeester Frits Naafs bloembollen aan. (Foto: Ellis Plokker)

Tulpen planten op 'Wereld Polio Dag'

Door Ellis Plokker

Rotary wil polio uitbannen

Afgelopen donderdag was het Wereld Polio Dag. Carole Wishaupt overhandigde samen met andere leden van Rotary een doos met tulpenbollen aan burgemeester Frits Naafs. De Rotary wil met de actie 'End Polio Now' kinderverlamming de wereld uit helpen. De burgemeester plantte de bollen in het plantsoen bij het Cultuurhuis, samen met Rotaryleden.

Doorn – Op Wereld Polio Dag besteedt Rotary aandacht aan het bestrijden van de ziekte poliomyelitis, beter bekend als polio of kinderverlamming. Op deze dag verkoopt en plant de vereniging meer dan 1000 tulpenbollen in de provincie Utrecht. Polio komt in West-Europa niet meer voor, maar in landen als Pakistan en Afghanistan zijn nog enkele brandhaarden. Rotaryleden zetten zich samen met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef in om ook in deze landen polio uit te roeien, zodat polio uit de wereld verdwijnt. Daartoe worden miljoenen kinderen in die landen gevaccineerd.

In 2013 bood Rotary € 12.000 euro op een nieuwe tulp tijdens een TV-uitzending van Man Bijt Hond. Dat werd de 'End Polio Now' tulp. Carole Wishaupt, lid van Rotary Doorn, vertelt: "We verkopen dozen met tulpenbollen om polio uit te bannen. De tulpenbollen zijn te koop voor € 15 per doos met 25 tulpenbollen." Per verkochte doos gaat € 9,70 naar de End Polio Now campagne." De Bill & Melinda Gates Foundation verdrievoudigt de bijdrage aan de bestrijding van kinderverlamming. De tulpenbollenactie van vorig jaar leverde meer dan € 360.000 op.

Polio wordt veroorzaakt door een virus. In Nederland was de laatste grote polio-epidemie in 1956: meer dan 1700 mensen raakten verlamd. In 1992 was er in ons land een laatste kleine uitbraak van polio. Twee mensen overleden toen aan de ziekte. Rond 1979 werden wereldwijd nog jaarlijks 350.000 kinderen door deze ziekte getroffen. In 1977 zijn lokale Rotaryclubs op de Filipijnen begonnen met het vaccineren van kinderen tegen polio. Die actie is daarna overgenomen door Rotary International.

Rotary Doorn en Driebergen

De Rotary is een wereldwijde organisatie met 1.2 miljoen leden. In de Utrechtse Heuvelrug zijn drie Rotaryclubs. De clubs in Doorn en Driebergen organiseren activiteiten zoals de Santa Run en Wandelen voor Water. De opbrengst van die acties gaat naar diverse goede doelen. Voor deze campagne verkopen leden dozen met tulpenbollen. De tulpenbollen zijn te bestellen via: https://www.rotary.nl/doorn/contact/

Meer berichten