Woningenafbraak is noodzakelijk voor de in uitvoeringsfase 1 onder meer aan te leggen Bosweg, incl. tijdelijk fietspad. FOTO: Hanny van Eerden
Woningenafbraak is noodzakelijk voor de in uitvoeringsfase 1 onder meer aan te leggen Bosweg, incl. tijdelijk fietspad. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Sloop van start aan Tuindorpweg

Door Hanny van Eerden

Voor een betere, veiligere toekomst

Aan de Tuindorpweg ging recentelijk de woningensloop van start. De drie gezinnen die er huisden, vertrokken al geruime tijd geleden. Hun buren, die kunnen blijven, zien de afbraak met lede ogen aan. Tegelijkertijd kijken zij uit naar de nieuwe situatie, die verbetering moet brengen in het leefklimaat.

Maarsbergen – "De sloop verbetert natuurlijk niet het aanzicht van de weg," bevestigt Peter van Wely, bewoner van de Tuindorpweg en bestuurslid van de Dorpsraad Maarsbergen. "Ook de wisselende antikraak bewoning van nabije, leegstaande panden biedt ons vooralsnog een ongewisse toekomst, zonder gezinnen die blijven en hun huis opknappen. We hopen dat concrete plannen nu snel volgen. Het is nog niet bekend wannéér we een nieuwe inrichting krijgen van het gebied. Die inrichting brengt op zich verbetering en vooral veiligheid. Niet alleen de gelijkvloerse kruising met het spoor is straks verleden tijd, maar ook onze woonstraat wordt verkeersluw. Er gebeuren hier en op de N226 te veel ongelukken. Het plan is ook een uitkomst voor de dagelijkse fietsers, waaronder schoolkinderen." Het nieuwe dorpsplein van Maarsbergen valt als opgave binnen de scope van de herontwikkeling. Enkele percelen die raken met het voorstel voor het plein vallen echter buiten de projectgrens. De realisatie hiervan is afhankelijk van initiatieven van derden. Van Wely: "Graag zouden wij zien dat de gemeente hierin actief meedenkt, derden interesseert en projectontwikkelaars daadwerkelijk stimuleert en steunt in een snelle planontwikkeling. Over de monumentale bouwval 'Grote Bloemheuvel' en de grond daar omheen gaat de Dorpsraad binnenkort in gesprek met de eigenaar. Ook de gemeente zou in deze via de Erfgoedwet kunnen handhaven en herontwikkeling kunnen bevorderen. De Erfgoedwet biedt meer mogelijkheden dan de Monumentenwet." De Dorpsraad Maarsbergen maakt zich alvast sterk voor meer onderlinge verbinding en nodigt u uit op 1 november voor een pop-up dorpscafé van 20.00 tot 22.30 uur op het terrein van de voormalige brandweerkazerne.

Ondertunneling

Aan de ondertunneling van het spoor in Maarsbergen gaan, naast het wijzigen van het bestemmingsplan, werkzaamheden vooraf in de directe omgeving. Al met al staat het dorp de komende jaren een ingreep te wachten, die aanzienlijke impact heeft op omwonenden, maar ook op andere dorpelingen en dagelijkse passanten.

Meer berichten