Angela van Iersel (56) stimuleert met haar tekeningenseries ook anderen om mensen te raken met enkele lijnen. FOTO: Hanny van Eerden
Angela van Iersel (56) stimuleert met haar tekeningenseries ook anderen om mensen te raken met enkele lijnen. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: )

De zeggingskracht van 'n lijnenspel

Door Hanny van Eerden

Beoefen de kunst van 't weglaten

Tekenen doet Angela van Iersel al sinds haar jeugd. "Dat hield ik destijds al moeiteloos urenlang vol. Voor mij is tekenen gedeeltelijk een basis om vormen te leren zien," zegt zij. "Maar ook om de oog-hand coördinatie te oefenen.

Maarn – De juiste verbinding in de hersenen ontstaat door veel oefening, volgens Angela. "Wie regelmatig tekent, wordt hierin dan ook steeds beter. Doe je dat nooit, dan ontstaat die verbinding niet. Tekenen gemakkelijker als je visueel bent ingesteld, zoals ik. Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld analytisch ingesteld mensen niet goed kunnen leren tekenen. Sommige mensen hebben meer dan één talent. Ook is er de kunst van het weglaten om te beoefenen. Daartoe zeg ik vaak: suggereer eens iets. Je hoeft niet altijd alles weer te geven. Enkele lijnen kunnen genoeg zijn. Een onderscheidend lijnenspel levert verschillende diepten op, al of niet in uiteenlopende tinten en soms dankzij slechts de toevoeging van een beetje water." Iemand tekent met zeggingskracht als het ontstane beeld iets doet met het publiek, volgens Angela. "Dat heeft niet per definitie iets te maken met mooi invullen of inkleuren; wél met mensen raken," zegt zij. "Goed neergezette lijnen krijgen betekenis en maken indruk. Sommigen kunnen dat knap. Tekenen is niet alleen een training van de oog-hand coördinatie, maar ook een schitterend medium met veel opties." Angela laat haar cursisten omgaan met alle mogelijke materialen. "Zo ontdek je al doende wat je het beste ligt en waarmee je je goed kunt uiten." Mensen tekenen om verschillende redenen. Angela: "Ik herinner mij dat bijv. Bob Laporte, een cursist van vroeger, tekende als hij niet kon slapen. Dat beviel hem beter dan het tellen van schapen - die hij overigens ook had. Zo kwam hij soms wekelijks langs met 4 goede, 's nachts gemaakte creaties. Hij was bevlogen geraakt in het maken van - zeker niet eenvoudige - pentekeningen, waarvan ik echt kon genieten." Zelf heeft Angela altijd een schetsboekje bij zich. Zo legt zij mooie en nieuw ontdekte vormen en landschappen vast ter herinnering of om er later meer mee te doen.

Beeldende kunst

Beeldend kunstenaar Angela van Iersel betrok recentelijk een nieuw atelier aan de Maarsbergseweg 69. Ook is zij gestart met een splinternieuwe cursus bij Maarn Wijzer: 'Tekenen met zeggingskracht'. Verder exposeert zij in maart in het Cultuurhuis van buurgemeente Woudenberg met een variatie aan eigen kunstwerken.
www.angela-art.nl

Meer berichten