Karel van Dijk focust de komende jaren op onderhoud, reparatie en rijklaar maken, maar verkoopt
Karel van Dijk focust de komende jaren op onderhoud, reparatie en rijklaar maken, maar verkoopt (Foto: )

Bijna 'n eeuw Van Dijk Tweewielers

Door Hanny van Eerden

Combi van 'bij de tijd' en kwaliteit

Van Dijk Tweewielers is bijna een eeuw actief. Daarmee is de fietsenshowroom met -werkplaats het oudste, maar immer 'up-to-date' winkelbedrijf in Maarsbergen. Grootvader Karel voorzag destijds de opkomst van de fiets, volgens huidige eigenaar Karel van Dijk (65).

Maarsbergen – "Mijn grootvader was vooruitstrevend," zegt de Gazelle dealer, die door de dorpsoudsten soms nog 'Kareltje' of 'Spuutje' wordt genoemd. "Hij kon zich goed inleven in de markt en bezat bovendien als één van de eersten hier een auto en een telefoon. Auto's, telefoons en fietsen waren rond 1920 nog geen massaproducten. Hij zei altijd 'Als iedereen een goede fiets koopt, kan ik in een leuke auto rijden. Een eigen tweewielerbedrijf begon hij na een loopbaan bij rijwielfabriek Durabo in Woudenberg. De 1e 2 jaar werkte hij in een gehuurde schuur. Daarna liet hij het woonhuis en een 1e werkplaats bouwen. Hij was de 1e in de regio. Opvolgende ondernemers in deze branche werkten allen eerst bij hem." Grootvader Karel wist niet alleen met inspelen op de vraag, hard werken en het leveren van kwaliteit een grote klantenkring voor zich te winnen, maar kreeg ook zijn zoon zover dat deze op 13-jarige leeftijd in de zaak kwam en zijn vakdiploma's behaalde in de avonduren. Vader Kees breidde het bedrijf verder uit. "Ook mij intrigeert nog steeds de techniek achter de fiets," zegt Van Dijk. "Dat ambacht komt goed van pas, nu de retail sterk verandert met de manier van aankopen via internet. Ik begon mijn carrière bij mijn vaders bijbehorende taxicentrale. We hadden toen nog een eigen benzinepomp. Net zoals mijn grootvader, rijd ik graag auto, maar werken met de fiets verveelt mij nooit." Van Dijk is echter wel van plan om over ruim 2 jaar met pensioen te gaan. De voor showroom, werkplaats, opslagruimte en woonhuis gepachte grond is dan weer in handen van eigenaar Van Beuningen. Van Dijk: "Het met mijn grootvader gesloten contract eindigt in 2022. Van Beuningen heeft de grond nooit aan mij willen verkopen. Mijn gebouwtjes moeten misschien plaats maken voor nieuwbouw."

Bijzonder jubileum

Karel van Kees van Karel viert komend jaar het 100-jarig bestaan van Van Dijk Tweewielers aan de bekende centrumkruising in Maarsbergen. Hier bouwden 3 generaties Van Dijk aan hun reputatie bij zowel inwoners als toeristen en recreanten.
Website: www.vandijk-tweewielers.nl

Meer berichten