Foto:

Beste Chantal

Column Jaap Jolwerda

Beste wethouder; Ik herinner mij nog de verkiezingsbijeenkomst, voorafgaande aan de raadsverkiezingen.
Op de vraag; ¨Vindt u dat de natuur een vaste plek in de raad zou moeten hebben¨ tuimelden de lijsttrekkers over elkaar heen om dat maar te beamen. Ik meen mij te herinneren dat je namens het CDA (rentmeesterschap) vol vuur dat ook onderstreepte. Mede daarom ben je verkozen en meer dan dat. Kiezers die in je geloven en je vertrouwen!

Binnenkort zal je een presentatie te zien krijgen m.b.t. de onzalige plannen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), waarbij de natuur in het Park van HuisDoorn zwaar getroffen zal worden. Inhoudelijk klopt de presentatie, maar wel in de door het RVB gekozen context. Waarom zouden wij ook tegen het wegnemen van zaailingen, dode- en gevaarlijke bomen zijn? Ook de watergangen zijn keurig in de oude glorie hersteld. Veel zal je echter ook niet te zien krijgen.

De vele, vaak oude beuken, maar ook eik, acacia en kastanje die worden omgehaald. Wat je ook niet te zien krijgt, hierop gewezen door een oud tuinman van HuisDoorn, zijn de bomen (tot 52cm) die het RVB voorafgaande aan vergunningsverlening alvast maar geveld heeft (!?!)

De Beukenlaan staat, volgens het RVB, op de verkeerde plek (!?!) Voor historische landgoederen zal dat best kloppen, maar niet alleen het Huis doch ook het Park van Huisdoorn staan voor een rijk verhaal. Een verhaal dat ik zo graag beschrijf en vertel. Het is ons verhaal, het verhaal van de Utrechtse Heuvelrug. Het vellen van de Beukenlaan, zal een litteken nalaten dat pas na 70 jaar (!!!) min of meer zijn oorspronkelijke vorm zal krijgen. Het vellen van deze vele beuken, zo is mij verteld door een medewerker van het Arboretum in Doorn, is een ecologische ramp. Beuken kunnen ondergronds met elkaar communiceren, en leven in een bijzondere symbiose met schimmels en paddenstoelen. (Bron; Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen)


Beste Chantal, wij hebben gekozen voor onze kinderen en niet andersom. Onze verantwoordelijkheid is om hen toekomst te geven. Ruimteschip aarde dreigt uit het roer te lopen. Juist nu kiezen voor het leven en natuur, zoals je ons dat destijds beloofd hebt. Doe je belofte gestand en keer het technocratisch mannen denken van het RVB.
De vrijwilligers van HuisDoorn en de bewoners van de Heuvelrug zullen trots op je zijn. Indien het RVB beboet wordt, schenk dan het bedrag aan Greenpeace. Zij alleen al waren goed voor 1300 steunbetuigingen met vele klinkende namen.
Natuurlijk hebben wij getracht te ¨polderen¨ met het RVB, maar daar waar zij spreken over standvastigheid noemen wij dat arrogantie van de macht. Ach wat zouden zij ook moeten hebben met ons aller ¨Keizerlijk Groen¨.


Duurzame groet,
jaapholwerda@gmail.com


 

Meer berichten