25 november Oranje dag

Hans Waaldijk
Hans Waaldijk (Foto: HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE)

column gemeente Utrechtse Heuvelrug: Hans Waaldijk

Ah leuk, nog een feestdag! Of moeten onze Leeuwinnen weer spelen? Nee helaas, Orange Day is de internationale dag tegen geweld gericht op vrouwen en meisjes. Ik vraag u daar vandaag ook even bij stil te staan.

Bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen heeft na hun vijftiende levensjaar een vorm van fysiek of seksueel geweld ervaren. Denk daar eens een tijdje over na.

Kijk eens om u heen en bedenk dat gemiddeld de helft van de vrouwen die u ziet geweld heeft meegemaakt. Dat is niet alleen verdrietig en naar, maar ook veel te veel. Bij 22% procent van alle Nederlandse vrouwen is het fysieke geweld gepleegd door een (ex) partner. Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan mannen.

Geweld tegen vrouwen komt ook voor in alle lagen van onze samenleving: jong en oud, rijk en arm. En het is lang niet altijd zichtbaar, omdat het soms lang duurt voordat iemand hulp vraagt of de omgeving iets merkt. En het komt dus ook voor in onze eigen Heuvelrug!

De cijfers zijn hard en confronterend. Maar het is belangrijk dat we verder gaan dan alleen die te benoemen. Want het geweld en de angst die er achter zit, heeft vaak nog lange tijd effect op het leven van de vrouwen die het overkwam.

Meer dan de helft van Nederlandse vrouwen heeft in het afgelopen jaar bepaalde situaties of omgevingen vermeden, uit angst voor fysiek of seksueel geweld. Dat zou niet nodig moeten zijn. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen, waar en wanneer dan ook.

Blijf er niet mee rondlopen

Een samenleving maak je samen, een veilige samenleving dus ook. Natuurlijk heeft de overheid hier een taak, maar u ook.

Maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Want wat als uw zorgen terecht zijn? Je zorgen maken om een vriendin of buurvrouw is niet fijn. Zeker niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar juist u kunt iets doen. Ook als u twijfelt.

Kijk naar de signalen waar u op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. In alle gevallen kunt u via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis.

Kijk voor meer informatie ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

https://www.orangetheworld.nl/

#orangetheworldnl

Meer berichten