Arnoud Venema hoopt zijn nieuwe hobby biljarten in Doorn te kunnen voortzetten. Foto: Hanny van Eerden
Arnoud Venema hoopt zijn nieuwe hobby biljarten in Doorn te kunnen voortzetten. Foto: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

'Onverwacht langer jong blijven rond de biljarttafel…'

De Cantina in Cultuurhuis Het Pléiade in Doorn biedt vooralsnog een biljarttafel en -keuen voor inwoners die wekelijks of vaker met elkaar een partij willen spelen of zich in dit spel (opnieuw) willen bekwamen. Dit leidt bovendien tot leuke ontmoetingen.

door Hanny van Eerden

Doorn – Arnoud Venema (76) is één van hen. "Op het gebied van sport en bewegen ben ik ook nog steeds actief met badminton," zegt hij. "Gezien mijn leeftijd is het echter de vraag, hoe lang ik deze intensieve sport nog zonder blessures kan blijven beoefenen. Daarom besloot ik ongeveer een jaar geleden alvast te kiezen voor een sport die op de langere termijn misschien beter bij mij past. Biljarten leek mij leuk, al deed ik het vroeger nooit, zoals sommige anderen. Mijn leermeester op dit vlak is nu met vakantie, maar er zeker debet aan dat ik inmiddels geniet. Ik loop rond de biljarttafel toch zeker bij elkaar honderden meters per middag. Leuk is het ook om iets nieuws te leren en andere mensen te ontmoeten. Ik woon vlakbij het Doornse cultuurhuis en kan er tussendoor dan ook gemakkelijk extra oefenen." Het biljarten bevalt Venema dusdanig dat hij nu zijn eigen keu heeft aangeschaft. "Ik wil dit graag blijven doen," zegt hij. "Individueel wil ik het spel goed beheersen. Het samenkomen en het wedstrijdelement maken het nog leuker. Ik hoop niet dat met de ophanden zijnde herindeling en verbouwing van het cultuurhuis - al moet de besluitvorming hierover nog plaatsvinden - de biljarttafel verdwijnt." De andere biljarters wijzen er ook op dat, bij een eventueel verplaatsen van de tafel, rust en stilte een voorwaarde zijn voor de op te brengen concentratie. Zelden zijn er overigens dames onder hen. "Toch zien wij op internet dat steeds meer dames biljarten, zelfs 80'ers," zeggen zij. "Dames zijn hier dan ook van harte welkom. Wij leiden nieuwkomers graag op." De Doornse biljarttafel is afkomstig uit de Kampwegkerk. Na het stoppen van de activiteiten van Welnú kreeg de tafel een plek in de Cantina. De biljarters pleiten alvast voor voorzetting van hun bijeenkomsten in de buurt. "Biljarten houdt ons onverwacht langer jong," benadrukken zij.

Meer berichten