Een Zoute Inval tafel vol recepten voor en door actieve inwoners van Maarn-Maarsbergen.
Een Zoute Inval tafel vol recepten voor en door actieve inwoners van Maarn-Maarsbergen. (Foto: Hanny van Eerden)

Ook recepten kunnen dorpelingen onderling verbinden

Anne Marie Boverhuis, Clarie Rijksen en Gerry Medema organiseerden afgelopen maandagmorgen een workshop voor de Zoute Inval van de Bibliotheek Z-O-U-T in Maarn. Dit ter nagedachtenis aan de inmiddels overleden collagekunstenaar Elly Landskroon, die hen 4 jaar lang les gaf in onder meer het maken van bijzondere boekhoezen.

door Hanny van Eerden

Maarn – De workshopbegeleiders maakten daarbij als basis gebruik van de inhoud van kookboeken en tijdschriften uit de Maarnse bibliotheek. De deelnemers zagen al doende meer perspectief in geplastificeerde - voor de keuken handige - recepten, dan in de oorspronkelijk bedoelde (Kerst)placemats op hun eettafel. "De nu gefabriceerde, uiteenlopende receptensheets kunnen koks inderdaad slim gebruiken," zegt Boverhuis. "Het gaat hier onder de participanten natuurlijk ook om de gezamenlijke gezelligheid, maar wie de sheets straks bespat, kan ze zonder moeite weer schoonmaken en hergebruiken. Ook genereren ze kook- en bakideeën voor anderen, die niet zo snel op het juiste uitvoeringsidee of recept komen."

Aan de slag voor anderen

Erdie Burema ging, samen met enkele andere deelnemers, aan de slag voor bijzondere mantelzorgers in Maarsbergen. Vooraf deed zij al enig onderzoek naar de smaak van betrokkenen. Zo ontstond ter plaatse voor Nel van Wolfswinkel een recept voor stoofpeertjes. "Burema: "Ik weet dat zij die graag op tafel zet, maar het vooralsnog niet klaarspeelt om ze te bereiden. Voor mantelzorger Lien Odijk lijken ons een suggestie voor high tea recepten een goed idee. Zij verleent al jaren haar medewerking aan de lokale zomer high tea voor thuisblijvers in de vakantieperiode. Yvonne van de Waerdt willen wij verrassen met een recept voor Brusselse appels voor haar zwarte labrador Scott, die wij intussen allemaal kennen, en een recept voor klassieke groene gazpacho voor haarzelf. Dit drietal verzorgt ook al jaren de wekelijkse koffieochtenden in 't Gebouwtje in Maarsbergen. Daarvan hebben vele senioren plezier. Zij weten dorpelingen onderling te verbinden."

Meer berichten