"Het was fantastisch!" zegt secretaris Age Halma van het koor. "Het publiek heeft ons enthousiast onthaald." Foto: Gusta ter Veen
"Het was fantastisch!" zegt secretaris Age Halma van het koor. "Het publiek heeft ons enthousiast onthaald." Foto: Gusta ter Veen (Foto: Gusta ter Veen)

Zilveren klanken Grote Kerk

Door Marcel Bos
 

Jubileumconcert Scherzando

Een muzikaal spektakel, zo kan het daverende concert dat het Driebergse koor in De Grote Kerk gaf genoemd worden. Het was niet zomaar een concert, want Scherzando bestaat dit jaar 25 jaar en viert haar Zilveren Jubileum.

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Voorzitter Heleen Keijzer-Lambooy zegt dat alle ingrediënten voor een typisch concert van Scherzando aanwezig waren; kwaliteit, enthousiasme, creativiteit, muzikaliteit en een knipoog. "We zochten naar een muzikaal spektakel dat een jubileum waardig is en zo kwamen we terecht bij Carmina Burana, het meesterwerk uit 1937 van de Duitse componist Carl Orff. Deze compositie wordt overal ter wereld steeds weer uitgevoerd en ook wij krijgen er geen genoeg van." De voorzitter legt uit dat de Carmina Buruna is gebaseerd op de beroemde verzameling middeleeuwse teksten uit de abdij van Benediktbeuern. De Duitse componist werkte 2 jaar aan deze compositie die hij beschreef als 'wereldlijke gezangen voor soli en koor, begeleid door instrumenten en magische beelden. Keijzer-Lambooy: "Het succes was direct overweldigend. Hij schreef aan zijn uitgever: 'Alles wat ik tot nu toe genoteerd heb en wat jij – jammer genoeg – gedrukt hebt, kan nu vernietigd worden. Met de Carmina Burana moet mijn oeuvre beginnen.' En zo geschiedde. Carl Orff beeldt het noodlot uit als een rad van fortuin waaraan de mens onderworpen is.
lees verder op pagina 3

In de beroemde hymne 'O Fortuna' klinkt het motto van het stuk: 'Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk.' Scherzando geeft 2 concerten per jaar. "In de rest van het jaar repeteert dit Driebergse koor," zegt Keijzer-Lambooy. "Scherzando heeft voor deze gelegenheid het koor uitgebreid met meer dan 30 projectzangers. 2 Vleugels, 2 solisten en 6 slagwerkers zijn verantwoordelijk voor de begeleiding." Secretaris Age Halma kijkt met genoegen terug op het concert afgelopen zondag. "Het was fantastisch en het publiek heeft ons enthousiast onthaald! Er is fijn gezongen, de solisten waren geweldig en de begeleiding van pianisten en slagwerkers uit de kunst. Alles bij elkaar was het een inspirerend spektakel onder leiding van onze eigen topdirigent Reinhard Findenegg."

Meer berichten