archieffoto
archieffoto (Foto: )

Naafs brengt graffiti aan

door Ellis Plokker

Vuurwerkzones worden uitgebreid

De vuurwerkvrije zones in de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor oud en nieuw worden dit jaar uitgebreid: in de winkelcentra in Doorn en in de Sluis in Driebergen mag geen vuurwerk worden afgestoken. Morgen geeft burgemeester Naafs met een ludieke actie aan waar de nieuwe zones beginnen. Samen met jongeren brengt hij met milieuvriendelijk krijt graffiti aan op de grond, met de tekst 'Rotje op?! Dit is een vuurwerkvrije zone!'.

Utrechtse Heuvelrug - Naafs is al maanden bezig met de voorbereiding voor oud en nieuw. Samen met adviseurs Openbare Orde en Veiligheid, politie, brandweer en jeugdwerkers maakt hij ieder jaar een draaiboek voor de jaarwisseling. In dat draaiboek staan alle afspraken over oud en nieuw, bijvoorbeeld alle namen en telefoonnummers van mensen aan wie we vergunningen verleend hebben om vuurwerk af te steken. Naafs: "Zo weten we wie we moeten bellen als er toch iets niet goed gaat."

Op 31 december komt het hele team nogmaals bij elkaar om alles door te spreken. De veiligheidsadviseur en alle partners zijn al in september begonnen met checken of alles nog klopt in het draaiboek. Ze kijken dan naar brandgevaar van woningen, bedrijven en andere panden. De dienst Toezicht en Handhaving doet voor oud en nieuw in alle dorpen een scan. Panden die openstaan moeten door de eigenaar worden dichtgetimmerd om te voorkomen dat er vuurwerk naar binnen wordt gegooid. Losse stenen worden van straat gehaald. Naafs: "Soms timmeren we op de dag zelf nog panden dicht. Eigenaren snappen dat heel goed."

Vorig jaar waren er in de gemeente voor het eerst vuurwerkvrije zones. Toen heeft de burgemeester samen met jongeren een YouTube filmpje opgenomen, dat verspreid is op sociale media. Naafs: "Dat gaan we dit jaar weer doen." Tijdens de jaarwisseling zijn er net als vorig jaar vuurwerkvrije zones rond kinderboerderijen, basisscholen en bejaarden- en verzorgingshuizen in de hele gemeente. Ook het terrein van Bartiméus in Doorn is een vuurwerkvrije zone.

Volgens Naafs ruimen inwoners de resten van het vuurwerk in de gemeente de laatste jaren veel beter op dan een aantal jaar geleden. Naafs: "Daar hebben we uitgebreid campagne voor gevoerd en dat heeft gewerkt. Bewustwording bij alle bewoners, niet alleen bij de jongeren, is heel belangrijk. Ook ouders hebben een taak om toezicht te houden op wat kinderen bestellen aan vuurwerk" Naafs hoopt op een goed en veilig oud en nieuw voor iedereen. Zijn motto is dan ook: "Laten we het gezellig houden."

Meer berichten