Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Shortlist Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend

UTRECHTSE HEUVELRUG - Woensdag 8 februari is de shortlist van de Verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend gemaakt. De shortlist van deze lustrumeditie is een verrassende keuze die de diversiteit weergeeft van het totaal van aangemelde boeken. De jury zal op woensdag 5 april tijdens het Cultuurcafé in de Proloog in Amerongen de winnaar bekend maken.

• Jan Bakkenes – Project: Sylvia

Wijk bij Duurstede


• Simone Berger – Istori Kita

Doorn


• Jan Kouwenhoven – Als littekens jeuken

Wijk bij Duurstede


• Marian Rijk – Polderpioniers

Leersum


• Aart Stigter – Hardlopen, mijn leven

Doorn

De verkiezing ‘Z-O-U-T schrijver van het jaar’ wordt jaarlijks door de Bibliotheek Z-O-U-T georganiseerd, en is in januari jl. voor de vijfde keer van start gegaan. De inschrijvingen leverden een longlist op van 21 boeken van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten.

Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 27 januari jl. aanmelden om mee te dingen naar de titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Het boek wat schrijvers konden aanmelden moest gepubliceerd zijn in 2016. De longlist is zeer divers en bevat zowel fictie als non-fictie, maar ook een aantaljeugdboeken. Meer informatie over de boeken op de longlist én de shortlist is na te lezen op www.zoutschrijver.nl De jury hoopt hiermee het lezen van de boeken te stimuleren.

“We zijn erg blij met dit grote aantal aanmeldingen. Er zitten heel bijzondere boeken bij die zeer de moeite waard zijn om te lezen. De scores van de beoordelingen lagen in sommige gevallen heel dicht bij elkaar. Dus ook de boeken die niet op de shortlist zijn geplaatst zijn zeer de moeite waard ” aldus Simone Gijben, voorzitter van de jury.

De jury bestaat dit jaar uit:

- Simone Gijben, manager team Cultuur & Educatie de Bibliotheek Z-O-U-T (juryvoorzitter)
- Huub de Graaff

Maarn

, Arbeidsjurist, onderzoeker en ontwikkelaar van nieuwe arbeidsrelaties
- Sylvia Groener

Leersum

, communicatieadviseur, tekstredacteur
- Karel Schneider

Wijk bij Duurstede

, theatermaker & regisseur
- Simone Veldboer

Rhenen

], wethouder Cultuur, welzijn en sport Gemeente Rhenen]

Tot 21 maart kan het publiek meestemmen op één van de van de shortlist. De boeken zijn te koop bij de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar. De Z-O-U-T schrijver van het jaar (of de winnaar) wordt diewoensdagavond 5 april bekend wordt gemaakt tijdens een literair Cultuurcafé Boek&Bal in De Proloog

Allemanswaard

in Amerongen.

Over de boeken op de shortlist:

Jan Bakkenes – Project Sylvia

Wijk bij Duurstede

De vakantie van Johan liep anders dan hij ooit had durven dromen. Nadat de Nederlandse Veiligheidsdienst ontdekte dat er door bevriende landen was ingebroken werd de beveiliging aangepast. De Mossad startte een tegenactie. Deel daarvan was het ontvoeren van de systeembeheerder, de vriend van Johan. Als deze poging mislukt, wordt diens zus gegijzeld. Als zij plots in Tel-Aviv opduikt, besluit Johan er achteraan te reizen. Door een fout van een van de kidons, komt de ware toedracht van de Bijlmer-ramp aan het licht. De Palestijnen hebben ook een appeltje te schillen met de Mossad en Johan komt er middenin.


Simone Berger – Istori Kita : jouw familiegeschiedenis

Doorn

Een boek vol herinneringen en nostalgie over Nederlands Indië. Soms werken de oude foto’s en de tekst als een tijdmachine. Ze brengen je terug naar het leven in de kolonie. Istori Kita is een leidraad om de geschiedenis van de kolonie vast te leggen. Het is tevens een ‘doe-boek’ of hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en hun (groot)ouder(s) en ‘het Indisch en Molukse zwijgen’ te doorbreken. Of om samen de hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen.


Jan Kouwenhoven – Als littekens jeuken

Wijk bij Duurstede

Een man die als kind is misbruikt, krijgt jaren later te maken met een geraffineerde wraakactie van een oud-klasgenote die hij vroeger behoorlijk heeft gepest.


Marian Rijk – Polderpioniers

Leersum

Familiegeschiedenis van de schrijfster, van wie de grootouders behoorden tot de eerste boeren die zich in de jaren dertig in de pas drooggevallen Wieringermeerpolder vestigden.


Aart Stigter – Hardlopen, mijn leven : over veertig jaar liefde voor lopen

Doorn

Reageer als eerste
Meer berichten