Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Hulp voor laaggeletterde die op zoek is naar werk

  Human Interest

Lezen, schrijven en goed met een computer om kunnen gaan is voor de meesten van ons de normaalste zaak van de wereld. Toch hebben 2,5 miljoen mensen in Nederland een probleem met lezen, schrijven en /of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders die laaggeletterd zijn en is een groot aantal mensen niet-digivaardig.

Stichting Lezen & Schrijven, UWV en de bibliotheken in de regio Utrecht-Midden hebben ruim zes maanden beproefd welke meerwaarde hun samenwerking rondom laaggeletterdheid en digitaal analfabetisme oplevert. Deze resultaten stonden centraal tijdens de bijeenkomst 'Living Labs' die op donderdag 2 februari in Utrecht werd georganiseerd. Op zaterdag 4 februari 2017 is er tevens een reportage over dit onderwerp in de uitzending van het programma Samen Sterk bij SBS6 te zien.

Stap in de wereld van de laaggeletterden
Hoe kunnen we werkzoekenden, die onvoldoende taal- en digitaal vaardig zijn, bereiken en nog gerichter helpen? Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst 'Living Labs' op donderdag 2 februari in Utrecht. Stichting Lezen & Schrijven, UWV en de bibliotheken in de regio Utrecht-Midden wilden de meerwaarde van hun samenwerking rondom laaggeletterdheid en digitaal analfabetisme breder zichtbaar maken. Ruim 70 beleidsmakers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit Amersfoort, Gooi en Vechtstreek en Flevoland hadden zij daarom uitgenodigd om niet alleen zelf in de schoenen van een werkzoekende te stappen die onvoldoende taal- en digitaal vaardig is, maar ook om te horen welke initiatieven er zijn om samen de vaardigheden van deze mensen te verbeteren. Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van bestuur UWV en Merel Heimens Visser, directeur/bestuurder Stichting Lezen & Schrijven, gingen aanvullend in gesprek met de aanwezigen over wat er bij deze co-creatie nodig is om laaggeletterdheid en digitaal analfabetisme in een nog bredere samenwerking dan nu aan te pakken.

De daad bij het woord voegen
Vlak voor de afsluiting van de bijeenkomst zijn er symbolisch handtekeningen geplaatst door vertegenwoordigers van o.a. het Leerkwerkloket, buurtteams en de Belastingdienst. Daarmee gaven zij aan graag aan te willen sluiten bij deze samenwerking. Op donderdag 23 februari staat daarom al direct de volgende bijeenkomst met alle partners gepland. Een van de aanwezige Taalambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven heeft daarna de bijeenkomst afgesloten met een zelf geschreven gedicht.
 

Uitzending televisieprogramma Samen Sterk SBS6.
Alles over de mogelijkheden van een doorverwijzing door UWV naar taalcursussen bij de zeven regiobibliotheken (zogeheten Taalhuizen) in Utrecht-Midden èn de workshops en trainingen die UWV verzorgd op dit gebied, zijn op zaterdag 4 februari om 16.30 uur te zien in de uitzending van Samen Sterk bij SBS6. In het tv-programma Samen Sterk legt Tine de Zeeuw van UWV uit hoe werkzoekenden met laaggeletterdheid en digitaal analfabetisme in de regio Utrecht-Midden worden geholpen. Een van de Taalambassadeurs van Stichting Lezen en Schrijven vertelt aanvullend hierop zijn persoonlijk verhaal. Samen Sterk is een televisieprogramma waarin getoond wordt hoe we als samenleving samen sterk kunnen staan ten opzichte van het vinden van oplossingen voor vaak actuele vragen en situaties.
 

Reageer als eerste
Meer berichten